Blokada graničnih prelaza
0

Kosovo: Danas protest pokreta "Samoopredjeljenje"

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
Pristalice pokreta "Samoopredjeljenje" najavili su da će ponovo danas blokirati puteve na graničnim prelazima Merdare i Bela zemlja između Kosova i centralne Srbije.

Lideri ovog pokreta kažu da će protesti biti održani bez obzira na to što je Skupština Kosova van snage stavila prethodni zaključak kojim se od vlade traži da ostvari reciprocitet u odnosima sa Srbijom na političkom, ekonomskom i trgovinskom planu.

Nakon sjednice predsjedništva "Samoopredjeljenja", sekretar pokreta Dardan Molićaj rekao je novinarima da je odlučeno da se ne mijenja prethodno utvrđeni plan o blokadi prelaza Merdare i Bela zemlja. 

"Neće biti nikakve razlike u odnosu na proteste 14. januara, osim što očekujemo mnogo veći broj ljudi na putevima koji vode ka Merdaru i Beloj zemlji", rekao je Molićaj i dodao da demonstranti danas neće napuštati zborna mjesta, kao što je to bilo prije sedam dana.

On navodi da će pristalice pokreta ostati na prelazima dok Vlada Kosova ne uspostavi reciprocitet sa Srbijom u svim oblastima, te dodaje da "Samopredjeljenje" nije tražilo dozvolu Kosovske policije za sutrašnje okupljanje.

Kosovska policija sačinila je operativni plan s ciljem da spriječi bilo kakvo nasilje i ugrožavanje imovine i lica, potvrdio je Srni portparol policije Baki Keljani.