Regija
0

Kosovo danas proglašava neovisnost

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Skupština Kosova trebala bi usvojiti deklaraciju o neovisnosti pokrajine na svečanoj sjednici koja je najavljena za nedjelju poslijepodne.

Kosovski premijer Hashim Thaqi u subotu je potvrdio da će Kosovo u nedjelju proglasiti neovisnost, što bi trebalo označiti konačni raspad bivše Jugoslavije.

Kosovski mediji u nedjeljnim izdanjima objavili su naslovnice povodom neovisnosti s fotografijama nove zastave koja bi trebala biti plave boje s bijelim obrisom teritorija Kosova okruženim sa šest zvjezdica, prenosi Hina.

"Sutra će biti miran dan i dan obostranog razumijevanja ... i dan angažmana države na ostvarivanju volje građana Kosova", rekao je Thaqi u subotu.

On je dodao da su obavljene sve pripreme za proglašavanje neovisnosti, te naglasio da je "utjecaj Beograda na Kosovu definitivno okončan".

Thaqi je također najavio da će odmah nakon proglašenja neovisnosti Kosovo formirati ministarstva obrane i vanjskih poslova.

Albanski ministar gospodarstva Genc Ruli najavio je u subotu da će Albanija pomoći Kosovu isporukama električne energije ukoliko Srbija obustavi isporuku nakon proglašenja neovisnosti.

"Mi smo i ranije pomagali u tome Prištini i ne vidim nikakve prepreke da se to opet učini u slučaju embarga od strane Beograda", rekao je Ruli.

Agencija Reuters javila je u subotu da će dvadesetak zemalja Europske unije priznati Kosovo, ali najmanje njih šest - Cipar, Grčka, Slovačka, Španjolska, Bugarska i Rumunjska - najavilo je da to neće učiniti odmah.

Prema britanskoj novinskoj agenciji, "velike sile" EU-a koje sudjeluju u diplomatskim naporima na Balkanu, Velika Britanija, Francuska, Njemačka i Italija, mogle bi najaviti priznavanje Kosova odmah nakon sastanka ministara vanjskih poslova EU-a u ponedjeljak, zajedno sa Sjedinjenim Državama.

Kako javljaju kosovski mediji, predviđeno je da premijer Thaqi u 10 sati predsjedniku Skupštine Jakupu Krasniqiju proslijedi zahtjev za održavanje izvanredne svečane sjednice Skupštine na kojoj će biti usvojena deklaracija o neovisnosti. U 12 sati je predviđen sastanak Predsjedništva skupštine, a u 13.30 sastanak parlamentarnih klubova.

Odluka o proglašenju neovisnosti Kosova, javljaju mediji, bit će donesena na sjednici Skupštine Kosova koja počinje u 15 sati, a predsjednik Kosova Fatmir Sejdiu, Thaqi i Krasniqi u 18 sati trebali bi u Medija centru u prištinskom hotelu "Grand" potpisati Deklaraciju o neovisnosti Kosova.

Nakon sjednice Skupštine Kosova u 19 sati održat će se koncert kosovske Filharmonije u dvorani "Tetori" u Prištini, a za 20 sati najavljen je koncert ispred kazališta u središtu Prištine.

Kako najavljuju mediji, predsjednik Sejdiu i premijer Thaqi obratit će se okupljenima u središtu Prištine u 22 sata i 50 minuta, nakon čega počinje vatromet.