Suđenje Sanaderu
0

Kosor tvrdi da nije znala za nelegalno finansiranje

SRNA
Jadranka Kosor (Foto: Arhiv/AFP)
Jadranka Kosor (Foto: Arhiv/AFP)
Bivša hrvatska premijerka Jadranka Kosor rekla je na suđenju Ivi Sanaderu na zagrebačkom Županijskom sudu da nije znala za nelegalno finansiranje HDZ-a.

Prema njenim riječima, Barišić je, kada je predavao novac, rekao da je riječ o donacijama i da u njegovo porijeklo nije imala razloga da sumnja.

Riječ je o dva miliona kuna i 300.000 eura koje je Barišić položio u sef stranke nakon što je Kosor naslijedila Sanadera na mjestu predsjednik HDZ-a i Vlade Hrvatske.

Kosor je navela je da bi s "današnjom pameću i saznanjima" istrajala da se novac koji joj je nakon preuzimanja stranke ostavio bivši blagajnik Mladen Barišić vrati donatorima ili uplati u državni budžet.

U porijeklo novca, kako je ispričala, "posumnjala je tek nakon medijskih natpisa o aferi Fimi medija i tada je o svemu obavijestila glavnog tužioca Mladena Bajića".

Kosor je rekla da se na sjednicama Predsjedništva stranke često raspravljalo o odlukama Vlade, ali da predmet rada nije bila kupovina luksuznog BMW-a 2008. godine koji je Sanaderu, prema tvrdnjama Tužilaštva, poklonio Robert Ježić.

"Mogu reći da sam za to saznala kada je automobil oštećen u Mokricama i kada se o tome počelo govoriti u javnosti", dodala je Kosor.

Ona je izjavila i da je mislila da pjevači, koji su članovi HDZ-a, u kampanjama pjevaju besplatno, te da se na Predsjedništvu stranke nije raspravljalo o tome ko će pjevati, jer se o tome odlučivalo u izbornim štabovima, javili su hrvatski mediji.

Uz HDZ, kao prvu političku stranku optuženu za korupciju, njenog bivšeg predsjednika Sanadera i glavnog rizničara Barišića, USKOK u aferi "fimi medija" tereti Sanaderovog portparola Ratka Mačeka, bivšu stranačku blagajnicu Branku Pavošević, te Nevenku Jurak, vlasnicu agencije po kojoj je slučaj dobio ime.

Optužbe da su iz državnih institucija i firmi izvukli oko 70 miliona kuna (oko 9,32 miliona eura) kojima su uglavnom punili stranački "crni fond", priznali su svi osim Sanadera i Mačeka.

Odbrana HDZ-a tvrdi da je "crni fond" nastao bez znanja stranačkih tijela. To je potvrdio i jedan od ključnih USKOK-ovih svjedoka - bivši glavni sekretar stranke Ivan Jarnjak, rekavši da su svi u stranci bili podređeni Sanaderu.