Lideri na optužnicama
0

Korupcija prati zemlje Balkana kao sjena

SRNA
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Zemlje Balkana, koje korupcija prati kao sjena, sada žele da uđu u EU i sve je veća potreba za procesuiranjem i dovođenjem odgovornih pred lice pravde.

U tekstu pod naslovom "Gdje god pogledate korupcija prati Balkan", AP navodi da, iako mnogi smatraju da je u ovom dijelu svijeta korupcija endemske prirode, drugi vide napredak.

"Mnogo godina organizovani kriminal i korupcija nailazili su na mali otpor što je sprečavalo razvoj i rast tih zemalja ili je gušilo njihov uticaj u jugoistočnoj Evropi", kaže politički analitičar Balkana Misha Glenny. 

On je dodao da se to sada u velikoj mjeri mijenja zbog uslova koje je EU postavila regionalnim vladama u donošenju novih zakona. 

Protiv optužbi za korupciju bore se bivši i aktuelni lideri Hrvatske, Crne Gore i Kosova, ali ni druge zemlje Balkana nisu daleko odmakle.

 Članice EU Rumunija i Bugarska su pod pritiskom Brisela da se bore protiv mita i korupcije već više od tri godine nakon ulaska u EU. U međuvremenu, Njemačka i Francuska upozorile su nedavno da omogućavanje putovanja bez viza u EU građanima Rumunije i Bugarske imalo "teške posljedice" za bezbjednost bloka.

Sve to usporava proces širenja Unije dublje na Balkan.
Ispunjavanje uslova za članstvo u EU moglo bi biti teško za Hrvatsku, Crnu Goru, Makedoniju, Srbiju, BiH i Kosovo od kojih, kako ocjenjuje AP, nijedna nije čista od korupcije.

Na listi 170 zemalja grupe Transparency International o percepciji korupcije Makedonija i Hrvatska dijele 62. mjesto, Rumunija je na 69., Bugarska 73., u odnosu na zemlje kao što su Njemačka koja je na 15. Mjestu ili Francuska na 25. Na ovoj listi BiH je na 91. mjestu, a Kosovo na 110.

"Dok je Hrvatska većinom ispunila sve zahtjeve za članstvo ona mora da poveća "borbu protiv korupcije na svim nivoima", kaže komesar za proširenje Štefan File.

U početku, istrage o korupciji u Hrvatskoj uključivale su manje igrače kao što su univerzitetski profesori koji su u zamjenu za mito davali prolazne ocjene studentima ili administrativni službenici koji su u zamjenu za novac brzo i bez problema izdavali građevinske dozvole, ali nakon toga na red su došle i više strukture društva. 

Bivši premijer Hrvatske Ivo Sanader uhapšen je u Austriji prošlog mjeseca zbog "zloupotrebe položaja". On se iznenada povukao 2009. godine nakon što su mediji počeli da istražuju izvor njegovog bogatstva i prikazali fotografije na kojima nosi satove vrijednosti 150.000 eura.

Medijski izvještaji o vrećama novca donijetim u prostorije vladajuće stranke tokom njegovog mandata dobili su više na važnosti nakon što je bivši partijski blagajnik rekao istražiteljima da je direktno Sanaderu davao velike količine gotovine, koji je sa novcem radio šta je htio.
Na Kosovu Hashim Tachi je optužen za nešto još senzacionalnije. Dan nakon pobjede na izborima u decembru, u izvještaju švicarskog tužioca Dicka Martyja bivši lider Oslobodilačke vojske Kosovo (OVK) optužuje se da je kao šef mafijaške organizacije trgovao oružjem, drogom i ljudskim organima, većinom od otetih Srba.

Tachi je odbacio optužbe kao "zlonamjernu propagandu" predvođenu srpskim ambicijama da podrije državu Kosovo i njenu deklaraciju o nezavisnosti, ali je Marty ostao čvrst rekavši da je Tachi svoje zločine počinio uz prećutno odobravanje Zapada.

"Ponovo sam čitao tajna dokumenta o Tachiju koje su sačinili zapadni analitičari uz osjećaj užasa i moralne sramote. Oni su sve znali, ali su se kladili na Tachija", napisao je Marty u svom izvještaju.

Crnogorski premijer Milo Đukanović povukao se malo nakon toga sa funkcije, ali je odbacio da je to učinio zbog pritiska međunarodne zajednice zbog njegove navodne kriminalne prošlosti.

Italijanski pravosudni organi vodili su istragu porotiv Đukanovića zbog njegovog učešća u lancu krijumčara 90-tih koji su unosili cigarete na motornim čamcima u Italiju i ostatku zapadne Evrope preko Jadranskog mora. Istraga je prekinuta 2009. godine zbog njegovog diplomatskog imuniteta.
On je odbacio optužbe, ali je rekao da je krijumčarenje, operacija vrijedna više miliona dolara, pomogla Crnoj Gori da preživi međunarodne sankcije uvedene 90-tih.

Optužbe protiv ove trojice visokih funkcionera ugrozila je povjerenje koje im je Zapad ukazao.

Tachi je bio simbol borbe Kosova protiv Miloševića. Đukanovića su hvalili zbog prokosa Miloševiću u odvajanju od Srbije. Sanader je smatran simbolom zapadnih vrijednosti koji je prekinuo sa hrvatskim nacionalizmom koji je doprinio nasilnom raspadu Jugoslavije.

U međuvremenu, vlasti širom regiona naveliko se bore protiv kriminala i korupcije. 

Zamjenik premijera Crne Gore Svetozar Marović povukao se zajedno sa Đukanovićem. Nekoliko dana kasnije policija je uhapsila 10 ljudi, među njima Marovićevog brata, zbog navodnog primanja mira od ruskog milijardera u prodaju nekretnina pored mora u Budvi.

Tužilaštvo Srbije otvorile je istrage protiv pojedinaca u sektoru zdravstva, državnoj željeznici i ukoliko se ispune očekivanja, optužbe protiv Sanadera preći će i u Srbiju.

"Imajući u vidu da su kriminal i korupcija na Balkanu blisko međusobno povezane očekujem hvatanje 'velikih riba' i u Srbiji", rekla je Verica Barać, predsjednica Savjeta Srbije za borbu protiv korupcije.