Regija
0

Konvoj ruske pomoći za Kosovo vraćen u centralnu Srbiju

SRNA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Konvoj ruske pomoći vraćen je na teritoriju centralne Srbije pošto su pripadnici Euleksa odbili da daju dozvolu za prolazak svih 30 kamiona i vozila u pratnji da sa robom namijenjenom srpskom stanovništvu uđu na teritoriju Kosova, javlja dopisnik Srne.

Konvoj je oko podneva stigao do prve barikade na srpskoj strani, gdje je propušten pošto su Srbi u njegovom iščekivanju uklonili barikadu.

Nešto kasnije na prelazu Jarinje pripadnici američkog KFOR-a zaustavili su konvoj koji je predvodio ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Konuzin, koji je odbio ponudu predstavnika Euleksa  da konvoj sa humanitarnom pomoći dođe do prelaza Merdare na putu Kuršumlija - Podujevo - Priština i preko tog prelaza koji kontrolišu Kosovski carinici i policija pređe na teritoriju Kosova.

Ova naredba izdata je, kako tvrde u kabinetu kosovskog premijera,  u skladu sa dogovorom iz Brisela o slobodnoj trgovini kojim je predviđeno da dozvole za uvoz i dopremanje humanitarne pomoći izdaje vlada Kosova po preporuci nezavisne humanitarne organizacije.

Pošto takav prijedlog nije do danas podnesen  vladi ona  je odbila da da saglasnost da se propusti konvoj preko Jarinja, tvrde u vladi navodeći da je tim povodom na sjever Kosova krenuo "veliki konvoj Euleksa kako bi proveo proceduru carinske kontrole i proslijedio  zahtjev za dobijanje dozvole za ulazak humanitarne pomoći na teritoriju Kosova“.

Konvoj je zaustavljen i vraćen nazad u bazu u južnoj Mitrovici, što je dodatno iskomplikovalo situaciju na prelazu Jarinje na kojoj je ambasdor Konuzin izjavio da neće prihvatiti carinjenje humanitarne pomoći, niti će podnijeti zahtjev vladi Kosova za dobijanje dozvole.

Ruski ambasador Konuzin  je uz obrazloženje da Rusija kao i Srbija ne priznaje kosovsku nezavisnost odbio  da ispoštuje naloge Euleksa i američkih vojnika i izdao nalog da se konvoj vrati na teritoriju centralne Srbije.
Nezavnično se saznaje da je poslije ove odluke Euleks preuzeo obavezu da izdejstvuje dobijanje dozvole vlade Kosova, koja traži da Eparhija raško-prizrenska  umjesto Crvenog krsta Srbije podnese zahtjev za ulazak i dopremanje humanitarne pomoći .

Do tada konvoj neće biti propušten, tvrde u vladi Kosova, navodeći da je KFOR  u kasnim popodnevnim satima na sjever Kosova u rejon Jarinja prebacio dodatni broj američkih vojnika iz njihove vojne baze "Bondstil" kod Uroševca.