Makedonija
0

Komisija traži nastavak istrage u BiH

SRNA
Sa mjesta nesreće (Foto: Arhiv)
Sa mjesta nesreće (Foto: Arhiv)
Makedonska Anketna komisija za utvrđivanje okolnosti u kojima je poginuo predsjednik Makedonije Boris Trajkovski u avionskoj nesreći kod Mostara 2004. godine predlaže da istraga bude nastavljena u BiH.

Članovi Komisije smatraju da su ostala mnoga nejasna pitanja koja treba dopunski ispitati, a odgovore treba tražiti u BiH i od SFOR-a.

Komisija smatra da  treba ispitati nelogičnosti u vezi sa pronalaženjem ostatka aviona 26 sati nakon nesreće, tvrdnje  policijskih predstavnika u BiH  da ih je SFOR spriječio  da stignu  do mjesta nesreće, utvrditi zašto nisu ispitani pripadnici SFOR-a koji su radili na kontrolnom tornju, zašto nedostataje 18 sekundi razgovora u crnoj kutiji, odakle proizilaze nelogičnosti u vezi sa  stepenom izgaranja tijela, brzinu istrage u BiH.

Prema riječima predsjednika Anketne komisije Olivera Šambevskog, Komisija podržava napore u vezi sa istragom Andreasa Grosa, poslanika u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope i smatra da mu treba proširiti mandat, ali i da Komisija za ispitivanje avionske nesreće, koja je formirana odmah nakon nesreće u Rotimlju nastavi svoju istragu.

"Komisija je završila dvije od tri faze istrage. Praktično ostaje ona treća - ključna faza koja treba da se provede na teritoriji BiH", naglasio je Šambevski novinarima. 

Izvještaj Anketne komisije biće dostavljen makedonskom Sobranju.

Komisija za ispitivanje uzroka nesreće makedonskog aviona, koju je formirao Savjet ministara BiH, zaključila je da je uzrok pada aviona bila "proceduralna greška pilotske ekipe u fazi slijetanja na mostarski aerodrom koja je dovela do toga da avion udari u brdo".
Prema tom izvještaju, navedeno je i da avioslužba Vlade Makedonije nije radila prema međunarodnim propisima i standardima za vazdušni saobraćaj.

Tužilaštvo BiH za avionsku nesreću kod Mostara, u kojoj je poginulo šest članova delegacije i dva pilota, nikoga nije optužilo, jer je istraga pokazala da nema elemenata za pokretanje krivičnog postupka.

Zajedno sa Trajkovskim, u avionu marke "kinger" poginuli su savjetnici u kabinetu predsjednika Dimka Ilkova-Bošković, Risto Blaževski i Anita Lozanovska, zatim Mile Krstevski, zaposlen u makedonskom Ministarstvu inostranih poslova, te članovi obezbjeđenja predsjednika Boris Velinov i Ace Velinovski. 

Avionom su upravljali piloti Marko Markovski i Branko Ivanovski.