Regija
0

Komersant: Ruski gas odlučuje o ishodu izbora u Srbiji

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Moskovski dnevnik "Komersant" ocijenio je u srijedu da bi realizacija energetskog sporazuma između Rusije i Srbije mogla biti osujećena pobjedom Tomislava Nikolića na predsjedničkim izborima i da Moskva zbog toga namjerava osigurati pobjedu aktuelnog predsjednika Borisa Tadića.

U velikom tekstu posvećenom energetskom sporazumu, pored konkretnih stvari na koje bi se dogovor mogao odnositi, moskovski list se uveliko bavi "učešćem Moskve u srpskoj partiji karata".

List smatra da se dramatičnost sadašnje situacije ogleda u tome što će ishod predsjedničkih izbora u Srbiji "odrediti daljnji put razvoja zemlje nakon neizbježnoga gubitka Kosova, kojeg od proglašenje nezavisnosti dijeli samo nekoliko sedmica".

Iako i Tadić i Nikolić odbacuju ideju o nezavisnosti Kosova, njihovi stavovi o tome kako bi Beograd trebalo da reagira poslije priznanja nezavisnosti Kosova od strane Evrope i SAD-a drastično se razlikuju, naveo je ruski list.

Prema Komersantu, dok Tadić ne namjerava dovoditi u pitanje evropsku opredijeljenost Srbije, bez obzira na razvoj događaja, Nikolić prijeti prekidom odnosa sa svakom zemljom koja bude priznala Kosovo.

"To znači da će njegova pobjeda na izborima donijeti prekid odnosa između Beograda i vodećih zapadnih zemalja i izolaciju Srbije, čime će ona postati novi otpadnik na Balkanu", navodi moskovski list tvrdeći da to "izgleda, međutim, Rusiji nije po volji".

"Mogućnost da Srbija postane odbačena država, makar bila lojalna Moskvi, neće omogućiti ostvarenje ambicioznih planova Gazproma, za koji je Srbija samo usputna stanica u njegovoj evropskoj ekspanziji", piše Komersant.

Prema Komersantu, razmotrivši sve argumente za i protiv, Moskva je po svemu sudeći odlučila podržati zagovornika evropskog puta Tadića, tokom čijeg mandata je i sklopljen najvažniji energetski sporazum s Beogradom, a ne proruski orijentiranog Nikolića.

List navodi kako se očekuje stoga da će Moskva, pored zvanično najavljenih razgovora Tadića i Koštunice u Moskvi o Kosovu, prlikom potpisivanja sporazuma o energetskoj saradnji "iskoristiti taj susret da pokuša uvjeriti Koštunicu, u čijim je rukama 'zlatna akcija' srpskih izbora, da podrži Tadića i tako mu omogući da odnese prevagu".

Kad je riječ o posjeti Nikolića, Komersant procjenjuje da bi on mogao biti posavjetovan da "'spusti loptu' u odnosima sa Zapadom", budući da će se poslije potpisivanja energetskog sporazuma "u igri naći ne samo interesi Srbije već i Rusije", piše moskovski list.

Komersant smatra da je paradoks sadašnje situacije u tome što se politički interesi Moskve i Bruxellesa za Srbiju na čudan način podudaraju, i pored negativnog stava EU-a prema jačanju pozicija Gazproma na Balkanu.

"I Rusija i EU, rukovodeći se vlastitim i potpuno različitim interesima na Balkanu, uzdaju se u pobjedu Borisa Tadića", zaključio je Komersant.