Hrvatska
0

Komemoracija Ivi Pukaniću i Niki Franjiću

FENA
Foto: Index.hr
Foto: Index.hr
Brojni prijatelji, saradnici i članovi obitelji oprostili su se danas na komemoraciji od Ive Pukanića i Nike Franjića koji su prošlog tjedna ubijeni u Zagrebu.

Uz zvuke pjesme "Brothers In Arms" Dire Straitsa na komemoracije u Hypo centru prikazane su fotografije iz obiteljskih albuma novinara i suvlasnika sedmičnika "Nacional" Ive Pukanića i marketinškog stručnjaka Nike Franjića, a u govorima njihovih saradnika istaknuto je kako su bili pošteni i časni ljudi.

Izvršni urednik "Nacionala" Mislav Šimatović izjavio je da je Pukanić bio veliko ime hrvatskog novinarstva i pokretačka snaga tog sedmičnika. "Volio je satove i automobile ali je razotkrivao afere i do zadnjeg trenutka ostao je novinar", kazao je.

Bivši ministar vanjskih poslova i dekan Visoke novinarske škole koju je osnovala Pukanićeva tvrtka NCL Media group Mate Granić kazao je da je smrt Pukanića i Franjića potresla temelje države. Za Pukanića je rekao da će biti zapamćen kao hrabar istraživač, novinar, čovjek koji je imao brojna prijateljstva i koji je snažno utjecao na društveno-politički život.

Novinarka Zrinka Vrabac-Mojzeš kazala je da su se ubistvom Pukanića novinari u Hrvatskoj po prvi put nakon rata susreli sa smrću.

"U zemlji u kojoj se ubijaju novinari nema slobode", ustvrdila je dodavši da je Pukanić imao moćne prijatelje i još moćnije neprijatelje te da je "dirnuo u zlo, čijoj odmazdi nije bio dorastao".

Po njezinim riječima, Pukaniću mnoge kolege nisu vjerovala kada je u aprilu prijavio pokušaj njegovog ubistva.

Ubistvo Pukanića i Franjića je upozorenje, prije svega nama novinarima, koliko su spremni oni s druge strane ukoliko treba nekog ušutkati, zaključila je.

Sprovod Ive Pukanića bit će u 16 sati na gradskom groblju u Velikoj Gorici. Očekuje se dolazak hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića.

Niko Franjiæ bit će pokopan sutra u 13 sati na groblju Sv. Križ u Bošnjacima.

Ivo Pukaniæ i Niko Franjić poginuli su u četvrtak, 23. oktobar, u eksploziji bombe koja je bila postavljena kraj Pukanićevog automobila u dvorištu ispred redakcije "Nacionala".