Regija
8

Kolinda pozvala stanovnike BiH da se dogovore kako će izgraditi svoju zemlju

FENA
Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović pozvala je u utorak stanovnike BiH da se dogovore kako će izgraditi svoju zemlju, istaknuvši kako ta država ne funkcionira dobro.

"Bosna i Hercegovina je država koja ne funkcionira dobro", ocijenila je Grabar-Kitarović tokom predavanja u Evropskoj akademiji u Berlinu, podsjetivši kako je Hrvatska ustrajna na suverenosti, teritorijalnoj cjelovitosti i političkoj neovisnosti BiH, brinući se i za tamošnje Hrvate.

"Zaštita Hrvata u BiH naša je ustavna obaveza", istaknula je hrvatska predsjednica, te dodala kako BiH podržava kao zajednicu ravnopravnih naroda.

U svome obraćanju napomenula je kako će Hrvatska dati svoj doprinos napretku zemalja u jugoistočnoj Europi, te da se otvorena pitanja sa susjedima trebaju riješiti.

"Želimo pomoći susjedima da uštede na vremenu", rekla je govoreći o spremnosti Hrvatske da pomogne zemljama jugoistočne Evrope na njihovu putu u EU i NATO.

"Snaga europeizacije", perspektiva evropskog zajedništva i napredak u saradnji znači i da se stranice historije trebaju zatvarati kako bi se otvorile nove", ustvrdila je, istodobno se usprotivivši podizanju novih zidova u Evropi.

Grabar-Kitarović je u utorak boravila u jednodnevnom nastupnom posjetu Njemačkoj gdje se, između ostalih, susrela s njemačkim predsjednikom Joachimom Gauckom i kancelarkom Angelom Merkela