Regija
8

Kolegij Skupštine Srbije izrazio žaljenje zbog žrtava u Srebrenici

FENA
Narodna skupština Srbije izražava duboki pijetet prema nevinim žrtvama bošnjačke nacionalnosti i saosjećanje njihovim porodicama povodom godišnjice s njihovog stradanja u Srebrenici, saopćeno je danas iz Skupštine Srbije.

U saopćenju skupštinskog kolegija ističe se kako "Narodna skupština također, na istovjetan način, izražava svoje žaljenje i saučešće porodicama nevinih civilnih žrtava srpske nacionalnosti u sukobima u Bosni i Hercegovini".

Naglašava se i da će "Srbija i njen parlament uvijek biti opredijeljeni da čuvaju sjećanje na žrtve surovih oružanih sukoba u bivšoj Jugoslaviji devedesetih godina prošlog stoljeća".

Skupština Srbije, navodi se dalje u saopćenju, "izražava nadu da će svi narodi u BiH, kao i u drugim državama bivše Jugoslavije, nastaviti proces pomirenja i jačanja uvjeta za zajednički život zasnovan na ravnopravnosti naroda i punom poštovanju ljudskih i manjinskih prava i sloboda, da učinjeni zločini više nikada ne bi bili ponovljeni".

"Na taj način moguće je okrenuti se budućnosti, miru i prosperitetu u čitavoj regiji", navodi se u saopćenju i ističe da je tekst saopćenja usvojen većinom glasova Kolegija Narodne skupštine Srbije.