Regija
8

Kod Priboja gori 170 hektara šume

Anadolija
Požar šume i rastinja koji je prije trinaest dana izbio u okolini Priboja u blizini granice sa BiH i dalje nije lokalozovan, a ekipe vatrogasaca i Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije ulažu napore na njegovom gašenju, izjavio je zamjenik načelnika Uprave za vatrogasne i spasilačke jedinice Sektora za varedne situacije MUP-a Srbije Dragan Dončevski.

On je za Anadoliju rekao da je trenutno požarom zahvaćeno do 170 hehtara mješovite i četinasrske šume, ali da je postojala mogućnost da požarom bude ugrožena znatno veća oblast.

Dončevski koji se nalazi na terenu je rekao da je požar ugašen na onom području gdje su vatrogasno-spasilačke ekipe uspjele da priđu, ali da je litica iznad rijeke Uvac, u dužini od oko dva kilometra problematična zbog toga što je strma.

"Čak i helikopteri tu nisu bili efikasni, a požar smo nastavili da gasimo na taj način što smo napravili fron u dužini od kilometar i po i sprečili da se on proširi na šire komplekse šuma", objasnio je Dončevski i dodao da vjetar koji puše na ovom području dodatno otežava gašenje.

MUP Srbije je saopštio da je požar izbio 21. aprila 2013. godine u rejonu Crnog vrha, opština Priboj i prijeti da zahvati još oko 300 hektara četinara.

Na gašenju požara trenutno je angažovano 92 vatrogasca-spasioca iz deset gradova: Prijepolja, Novog Pazara, Užica, Čačka, Kragujevca, Kraljeva, Jagodine, Valjeva, Šapca i Niša sa 22 vatrogasna i terenska vozila. U aktivnostima gašenja učestvuje i 20 radnika šumskog gazdinstva Prijepolje JP "Srbijašume" sa svojim terenskim vozilima.

Pripadnici operativnog tima Sektora za vanredne situacije prate razvoj situacije na terenu.

Sektor za vanredne situacije MUP-a Srbije uputio je apel građanima da u cilju sprečavanja pojave požara i izazivanja opasnosti po bezbjednost građana i imovine ne pale travu i nisko rastinje na otvorenom prostoru.