Crna Gora
0

Kod Herceg Novog ulovljena sabljarka teška 90 kilograma

SRNA
Foto: Vijesti.me
Foto: Vijesti.me
Na oko pet milja od ostrva Lastavica (Mamula), kod Herceg Novog vlasnik firme "Nautilus" Stevo Damjanović, rukovodilac hercegnovske Gradske luke Obrad Gojković i srpski biznismen i vlasnik lanaca "Delta" Miroslav Mišković ulovili su sabljarku dugu dva metra i tešku oko 90 kilograma.

Sabljarka je ulovljena na parangal, a njeno izvlačenje na palubu trajalo je više od sat i po. Ova ekipa ribolovaca "iz gušta" u posljednjih pet dana ulovila je šest sabljarki. Gojković kaže da su dobar ulov imali u aprilu i u maju, a da je potom ove ribe bilo manje, sve do nedavno.

Sabljarke su vrsta plave ribe i imaju stanište na otvorenom moru. U potrazi za hranom - jatima manje plave ribe - ulaze i u Jadran. Jedna je od najbržih riba - može dostići brzinu i od 100 kilometara na sat. Dostižu težinu od nekoliko stotina kilograma.

U Jadranu se uglavnom love manji do srednji primjerci, ali je sve više onih od 50 do 100 kilograma, pa i težih. Većina ribolovaca još ne raspolaže  adekvatnim plovilima i (skupom) opremom za lov ove ribe, pa su i primjerci manji.

Sabljarku zovu i "morska teletina", jako je cijenjena u Italiji gdje se kilogram prodaje i po 35 evra. Kod nas je manje cijenjena i kilogram sabljarke košta oko 15 eura.

Postoji puno načina da se pripremi sabljarka, ali je, kaže Gojković, najbolja na gradele. Oni će svoj primjerak podijeliti sa prijateljima.

Gojković kaže da ribolov na sabljarku koji je sve interesantniji posljednjih godina, trebalo turistički valorizovati, jer je lov na sabljarku prava atrakcija.
Svake godine u Jezerima na otoku Murteru u hrvatskom dijelu Jadrana organizuje se veliko međunarodno takmičenje u lovu na velike ribe, gdje dolaze brodovi iz cijelog svijeta.