Srbija
0

Kod Batajnice pao "MIG 29"

SRNA
Lovački avion Vojske Srbije tipa "MIG 29" pao je danas kod vojnog aerodroma Batajnica.

Pilot, koji je pokušao da se katapultira, prebačen je na Vojnomedicinsku akademiju, javila je Radio-televizija Srbije.

Avion  se srušio se jutros,  petnaest minuta poslije devet sati, a današnja nesreća jedanaesti je udes letjelica Vojske Srbije od 1999. godine.  

Vojska Srbije ima pet "MIG-ova 29", dok su ostali izgubljeni na zemlji ili u vazdušnim borbama sa NATO 1999. godine. Remont prvog završen je u Rusiji 2008. godine.

Avioni su bili prizemljeni zbog isteka resursa 2004. godine, kada je zaštita vazdušnog prostora povjerena avionima nešto starije generacije "MIG 21". 

Kako su prenijele agencije, na avione u Rusiji ugrađeni su remontovani sistemi, agregati i sklopovi, i nova oprema kojom je avion modernizovan, u skladu sa međunarodnim standardima za vazdušnu plovidbu.

 U prethodnih deset nesreća aviona i helikoptera od 1999. godine, poginula su trojica pilota, a više ih je lakše i teže povrijeđeno.
Najveća katastrofa u prethodnih devet godina dogodila se 20. marta 2000. godine kada su na aerodromu Kovin, u udesu školskog aviona "Utva-75", poginuli kapetan prve klase Stevica Žarkov i poručnik Dejan Radovanović.

Samo prošle godine Vojska Srbije izgubila je dva aviona i jednog pilota.