Regija
118

Ko je Kolinda Grabar-Kitarović?

Anadolija
Kolinda Grabar-Kitarović (2005.) / Foto: AFP
Kolinda Grabar-Kitarović (2005.) / Foto: AFP
Predsjednik Državnog izbornog povjerenstva (DIP) Hrvatske Branko Hrvatin izjavio je na večerašnjoj konferenciji za novinare u Zagrebu da je kandidatkinja Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Kolinda Grabar-Kitarović osvojila 50,45 posto, dok je kandidat Socijaldemokratske partije (SDP) Ivo Josipović osvojio 49,55 posto glasova.

On je dodao da je današnjem glasanju na izborima za predsjednika Hrvatske pristupilo 58 posto registriranih birača.

Obrađeno je 97 posto glasačkih listića, a biračko mjesto u Mostaru, u Bosni i Hercegovini, ostalo je otvoreno i iza 22 sata, javlja Anadolu Agency (AA).

Diplomirala engleski i španski

Kolinda Grabar-Kitarović rođena je u Rijeci  29. aprila 1968. godine, četvrta je predsjednica Republike Hrvatske od proglašenja njene nezavisnosti i prva žena na toj poziciji. Grabar-Kitarović je bivša ministrica vanjskih poslova i evropskih integracija od 2005. do početka 2008. godine. Od 2008. do 2011. bila je na dužnosti ambasadorice Republike Hrvatske u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD). Od jula 2011. godine bila je pomoćnica glavnog sekretara NATO-a za javnu diplomaciju.

U Zagrebu je 1993. godine diplomirala engleski i španski jezik na Filozofskom fakultetu. 

Načelnica Odjela za Sjevernu Ameriku

Profesionalnu karijeru započela je u Ministarstvu znanosti i tehnologije, a od 1993. godine radila je u Ministarstvu vanjskih poslova, najprije kao savjetnica u Uredu zamjenika ministra, a potom kao načelnica Odjela za Sjevernu Ameriku.

Na parlamentarnim izborima 2003. godine izabrana je za zastupnicu u Hrvatskom saboru. 23. decembra 2003. godine imenovana je ministricom evropskih integracija. 18. januara 2005. godine postala je voditeljica Državnog izaslanstva za pregovore o pristupanju Evropskoj uniji (EU).

Spajanjem Ministarstva vanjskih poslova i Ministarstva evropskih integracija imenovana je ministricom vanjskih poslova i evropskih integracija i na toj dužnosti ostala je do 12. januara 2008. godine.

Udata je i majka dvoje djece. Govori engleski, španski i portugalski jezik.