Brammertz u Beogradu
0

Ključno uhićenje Mladića i Hadžića

FENA
Glavni tužitelj Međunarodnog suda za ratne zločine u Den Haagu (ICTY) Serge Brammertz nakon razgovora u srijedu u Beogradu sa srbijanskim tužiteljem za ratne zločine Vladimirom Vučkovićem i predsjednikom Nacionalnog vijeća za suradnju s ICTY-jem Rasimom Ljajićem izjavio je kako je uvjeren da će potraga za preostalom dvojicom odbjeglih haaških optuženika, Ratkom Mladićem i Goranom Hadžićem, biti uspješna.

"Ključni cilj naše pune suradnje jest uhićenje Mladića i Hadžića", rekao je Brammertz na zajedničkoj, kraćoj, konferenciji za novinare s Ljajićem.

Brammertz je rekao kako se nada da će nova srbijanska Vlada pružiti svu potrebnu političku i logističku potporu za provedbu preostalih obveza u suradnji Srbije s Haaškim sudom. Pozdravio je i ono što je do sada postigla srbijanska strana.

Rasim Ljajić je izjavio kako očekuje da će Vijeće ministara EU-a 15. septembra na primjeren način ocijeniti ono što je Srbija do sada učinila u suradnji s Tribunalom.

"Svjesni smo preostalih obveza i učinit ćemo sve da još dvojica odbjeglih haških optuženika budu locirana, uhićena i izručena Tribunalu", rekao je Ljajić.

Brammertz će razgovore o suradnji Srbije s ICTY-jem nastaviti u četvrtak na sastanku sa srbijanskim predsjednikom Borisom Tadićem i premijerom Mirkom Cvetkovićem. Brammertz je potvrdio da će izvješće o suradnji Srbije s ICTY-jem predati Vijeću sigurnosti u prosincu.