Regija
28

Ključna svjedokinja u slučaju Miloševića elitni život zamijenila socijalnom pomoći

Klix.ba
Svjedokinja B129 u suđenju Slobodanu Miloševiću koja je ključna jer je ovog zločinca povezala sa srbijanskim paravojnim formacijama koje su počinile strašne zločina na području Hrvatske i BiH 90-ih godina, zaboravljena je od svih.

Da bi dobila status zaštićenog svjedoka morala se odreći svog elitnog života, odseliti u Englesku i godinama živjeti na socijalnoj pomoći.

Godinama nakon što je osoba protiv koje je svjedočila umrla, odlučila je progovoriti, ali i dalje iz sjene jer ostaci Miloševićeve mreže i Željka Ražnatovića su i dalje živi i čekaju je. Njen život bio je ugrožen već jednom kada su u Haškom sudu tokom suđenja pustili snimak svjedočenja s njenim stvarnim glasom. Uglednu advokaticu nije bilo teško prepoznati. Pokušali su je ubiti na ulicama u Beogradu i tada je sa svojim mužem ušla u program zaštite svjedoka koju je Haški sud imao.

"Ne razmišljam o riziku jer želim da govorim glasno i jasno. Žrtve i svjedoci moraju biti zaštićeni . Anonimnost čini mene kriminalcem, ne njih", rekla je svjedokinja.

Poveznica Miloševića i Arkana

Tokom suđenja povezala je velikog predsjednika sa Ražnatovićem, poznatijim kao Arkan koji je bio vođa zloglasnih Tigrova koji su bili uključeni u brojne krvave zločine, uključujući i etničko čišćenje muslimana u BiH, piše Daily Mail.

Zbog toga je morala promijeniti sve u svom životu, zaboraviti na stari, zaboraviti prijatelje i porodicu. Njihovi identiteti i životi su izbrisani, a smješteni su u državni stan na sjeveru Engleske. Živjeli su od 100 funti državne pomoći koju su dobijali sedmično. Sve diplome koje su imali o završenim fakultetima su uništene. Sve su morali ispočetka.

"Moj muž je ponovo morao polagati vozački, a ja nisam mogla raditi u praksi. Još uvijek završavam studije kako bih ponovo bila kvalificirana za pravnog zastupnika", kazala je.

Uništen život i prijetnje

ipak, pronašli su posao vrlo brzo i postali prava porodica pod novim imenom. No, tokom 2010. godine ICTY i Metropolitan police prijetili su joj i ucjenjivali da ponovo svjedoči, ovaj put protiv dvojice Srbijanca koji su proglašeni nevinim. Nakon svega što je uradila i proživjela, odlučila je tužiti policiju koja je trebala zaštititi, a ne prijetiti joj i ugroziti je.

B129 nekada je bila vrlo bliska s najvišim zvaničnicima srbijanskog društva i bila je gošća na Arkanovom vjenčanju s popularnom pjevačicom Svetlanom Veličković. No, odbila je da govori protiv Arkana kazavši kako je njegova jedinica formirana u specijalne svrhe, a ne da napada civile.

"Ne branim nijednu stranu. Rat je najgora opcija", kazala je.