Serge Brammertz
0

"Ključ rješenja i hapšenja haških bjegunaca je u Srbiji"

FENA
Serge Brammertz (Foto: Reuters)
Serge Brammertz (Foto: Reuters)
Glavni tužilac Haškog tribunala Serge Brammertz izjavio je u četvrtak da se ključ rješenja i hapšenja haških bjegunaca Ratka Mladića i Gorana Hadžića nalazi u Srbiji i da je Mladić ili veoma vješt u skrivanju ili potraga za njim ne ide u dobrom smjeru.

Glavni haški tužilac je kazao da je, po njegovim saznanjima, 2006. godine namjerno propuštena šansa da Mladić bude uhapšen i da je od srpskih vlasti zatraženo da provedu istragu po tom pitanju, ali da ne zna do koje faze su stigli ti postupci dodajući da je to unutarnja stvar Srbije.

Kazao je da Mladić ima pomoć od nekih ljudi, a, s obzirom da je vojni general, ne može se, kako je rekao, u potpunosti isključiti mogućnost da ima kontakte s nekim ljudima iz vojnih ili sigurnosnih struktura u Srbiji.

On je, međutim, istakao da o tome nema nikakvih pouzdanih informacija.

  • Svi smo očekivali da će Mladić biti uhapšen brzo poslije Radovana Karadžića, ali od tada je prošlo skoro dvije i po godine i mora da postoji razlog što se to još nije desilo, rekao je Brammertz u razgovoru s novinarima iz Srbije koji borave u studijskoj posjeti Haagu, prenosi Tanjug.

  • Mladić je posljednji put viđen u Srbiji 2006. godine, rekao je Brammertz.

Ukazao je na značaj krivičnog gonjenja članova mreže podrške haškim bjeguncima jer se na taj način povećava pritisak na bjegunce.

Komentarišući nedavne izvještaje nekih beogradskih medija da je za Mladićem izdata potjernica Interpola, Brammertz je podsjetio da je ta potjernica izdata još 1995. godine.