Tadić pozvao na mir
0

KFOR počeo uklanjati barikadu na sjeveru Kosova

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
NATO-ove snage na Kosovu (KFOR) počele su u četvrtak u zoru uklanjati jednu srpsku barikadu na sjeveru Kosova, prethodno upotrijebivši suzavac da rastjeraju demonstrante.

Oko 150 srpskih demonstranata pokušalo je zaustaviti snage NATO-a u prilasku barikadi u mjestu Jagnjenici, u blizini graničnog prijelaza Brnjaka, ali su suzavcem rastjerani. Niko nije povrijeđen u tom incidentu.

Vojnici NATO-a potom su postavili zaštitni kordon između demonstranata i barikade i počeli je demontirati.

Srbijanski predsjednik Boris Tadić zatražio je u četvrtak rano ujutro od snaga KFOR-a i EULEX-a na Kosovu, kao i od kosovskih Srba suzdržanost glede moguće upotrebe sile nakon što je tokom noći zabilježen dolazak dvaju konvoja međunarodnih snaga u blizinu graničnog prijelaza Brnjaka, jednog od dvaju prijelaza koji su već danima predmet pregovora s kosovskim Srbima koji ih drže u blokadi.

"Zahtijevam od KFOR-a i EULEX-a da se suzdrže od upotrebe sile, a od lokalnih čelnika da donose odluke koje se tiču isključivo vitalnih interesa građana, a ne interesa njihovih stranačkih čelnika koji ovo pitanje instrumentaliziraju u dnevnopolitičke svrhe", rekao je Tadić u izjavi za srbijansku agenciju Tanjug.

Srbijanski predsjednik također je istaknuo kako građani pod svaku cijenu moraju izbjeći upotrebu sile te kako je potrebno osigurati nesmetanu opskrbu međunarodnih snaga na Kosovu.

Agencija je objavila kako su tokom noći dva konvoja međunarodnih snaga, s bagerima, kamionima i oklopnim transporterima pripadnika austrijskih i njemačkih snaga KFOR-a stigla u blizinu graničnog prijelaza.

Predstavnici Srba sa sjevera Kosova u srijedu nisu postigli dogovor s međunarodnim snagama KFOR-a na Kosovu o uklanjanju barikada s cesta koje vode do graničnih prijelaza prema Srbiji, izvijestili su mediji u Beogradu i Prištini.

KFOR je prije nekoliko dana objavio da će sam mirnim putem ukloniti barikade, ako to lokalni mještani ne naprave sami.

Kosovska vlada 16. septembra započela je akciju razmještanja carinika i policijskih službenika na granične prijelaze Jarinje i Brnjak na sjeveru Kosova prema Srbiji. Srbi na sjeveru Kosova ne žele dopustiti da kosovske vlasti, koje ne priznaju, kontroliraju te granične prijelaze te su ih u septembru zapriječili barikadama prisilivši KFOR da za opskrbu svojih pripadnika koristi helikoptere.

Kao posljednji rok lokalnim Srbima za uklanjanje barikada sa cesta koje vode prema graničnim prijelazima KFOR je u utorak odredio srijedu navečer.