Regija
0

KFOR drži situaciju na Kosovu pod nadzorom

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Dužnosnici KFOR-a saopćili su u utorak da je situacija na graničnici Kosovo-Srbija trenutačno mirna i pod nadzorom međunarodnih mirovnih snaga. Jedinice KFOR-a i UNMIK policije blokirali su tokom popodneva sve prilaze selu na sjeveru Kosova, nakon izgreda na obližnjoj nadzornoj tački Jarinje, na granici sa Srbijom. Francuski vojnici iz sastava KFOR-a ne dopuštaju ulaz ni izlaz iz sela, a bagerima nasipavaju zemlju na cesti stvarajući prepreke.

Selo nadlijeću helikopteri međunarodnih snaga, a desetak oklopnih vozila postavljeno je u smjeru baze KFOR-a koja se nalazi u blizini.

Protesti Srba na carinskim punktovima Brnjak i Jarinje završeni su rano poslijepodne, izjavio je novinarima predsjednik općine Zubin Potok Slaviša Ristić. Po njegovim riječima, do protesta je došlo nakon što su Srbi iz Zubinog Potoka čuli da su na prijelaz sa Srbijom došli albanski carinici, što je izazvalo nezadovoljstvo lokalnog stanovništva.

"Mi ne možemo dopustiti da nam se nameću institucije nepostojeće države i da plaćamo harač nekakvom neovisnom Kosovu. To je nedopustivo", rekao je čelnik općine Zubin Potok. Ristić je pozvao UNMIK i KFOR da zaštite kosovske Srbe od samovolje i pritisaka prištinskih vlasti i očuvaju mir na Kosovu.

U prosvjedima su spaljeni carinski punktovi, ali se prosvjednici nisu sukobili s KFOR-om.

Kosovska policijska služba u međuvremenu je potvrdila da u tri odvojena incidenta na Kosovu nije bilo ozlijeđenih i da je pričinjena znatna materijalna šteta.

U blizini sjeverne policijske postaje u Mitrovici u ponedjeljak navečer oštećena su u eksploziji četiri vozila - tri civilna i jedno službeno, organizacije Habitat, stoji u današnjem saopćenju policije.

U Zvečanu su u 2.15 poslije ponoći izgorjela dva službena vozila s UN registarskim oznakama, nakon što su na njih bačene zapaljive naprave, no nije bilo ozlijeđenih.

U sjevernoj Mitrovici, u naselju Bošnjačka mahala, oko 4 sata ujutro bačena je ručna bomba, a oštećena je privatna kuća, garaža i jedno civilno vozilo. Policija ispituje incident.