Hrvatska
0

Kerum: Ispao sam rasista, nacionalno netrpeljiv i isključiv

SRNA
Foto: HRT
Foto: HRT
Protiv splitskog gradonačelnika Željka Keruma neće biti podnesena krivična prijava zbog njegove izjave da ne bi pristao da mu Srbin bude zet, jer Srbi nikada ništa dobro nisu donijeli Hrvatima.

Zagrebačko tužilaštvo smatra da istup splitskog gradonačelnika ne sadrži obilježja krivičnog djela rasne i druge diskriminacije, jer Kerum nije imao za cilj propagiranje nacionalne mržnje.

Opštinsko državno tužilaštvo u Zagrebu odlučilo je da nema osnova za dalje postupanje, nakon što je pregledalo snimak emisije u kojoj je Kerum vrijeđao Srbe, Crnogorce i novinare, te nakon Kerumovog pismene izjave, pišu hrvatski mediji.

U izjavi tužilaštvu Kerum je ''kategorički poricao da je imao bilo kakvu namjeru vrijeđanja na nacionalnoj osnovi bilo koje osobe'' i pojasnio da je "isključivo zbog njegove nesnalažljivosti u takvoj vrsti provokativnih diskusija" izrekao riječi zbog kojih žali i zbog kojih je ''ispao ono što nikada nije bio - rasista, nacionalno netrpeljiv i isključiv."

I državni pravobranilac Jurica Malčić rekao je da nije riječ o krivičnom djelu nego prije o govoru mržnje i verbalnom incidentu, te da je dovoljna samo politička osuda.

Kerum je u emisiji ''Nedjeljom u 2'' govorio o tome da Srbima i Crnogorcima ne bi dopustio ulazak na hrvatsko tržište.	"Nikad Srbin nije bio, niti će biti zet u mojoj porodici", rekao je Kerum.  

HRT se danas ogradila od ovog istupa splitskog gradonačelnika na HRT-u, navodeći da nijedan stav koji gosti izgovore u nekoj od emisija ne predstavlja stav te medijske kuće, te da ni kolegijum Informativnog programa HTV-a niti HRT uopšte ne podržavaju netolerantne izjave i netrpeljivost koji su se mogli čuti u emisiji.