Zbog političke situacije u Sloveniji
0

Karl Erjavec nije prijetio Hrvatskoj, samo je zabrinut

SRNA
Karl Erjavec (Foto: Arhiv/AFP)
Karl Erjavec (Foto: Arhiv/AFP)
Ministar vanjskih poslova Slovenije Karl Erjavec nije prijetio Hrvatskoj da neće ući u EU ako ne bude riješen problem "Ljubljanske banke", nego je zabrinut da Hrvatska zbog političke situacije u Sloveniji možda ne uđe u Uniju 1. jula, a moguće i nikada, saopštila je Ambasada Slovenije u Zagrebu.

U reagovanju na izvještaje u hrvatskim medijima koji su izjave Erjavca opisali kao prijetnje, Ambasada ističe da je on nedavno na slovenskoj televiziji potvrdio da će učiniti sve da se pronađe rješenje za problem "Ljubljanske banke" u Hrvatskoj i što prije ratifikuje pristupni ugovor za ulazak Hrvatske u EU, jer bi se u slučaju da se promaši 1. jul kao ciljani datum, moglo dogoditi da Hrvatska čak nikad i ne uđe u Uniju.

Taj datum bi, kako se navodi u saopštenju, bio izložen opasnosti u slučaju da se u Sloveniji raspišu prijevremeni izbori, a parlament raspusti, pa u tom slučaju ratifikacija ne bi bila moguća, a bez nje proširenja ne može biti, prenose hrvatski mediji.

"Osim toga, postoje dodatne nejasnoće i o tome šta bi se u tom slučaju tačno dogodilo, odnosno kakve bi bile pravne, političke, pa i finansijske posljedice, kako za EU tako i za Hrvatsku. Nije isključena ni mogućnost da bi bilo potrebno pripremiti sasvim novi pristupni ugovor za Hrvatsku", kažu u slovenskoj Ambasadi.

U saopštenju se ističe da je Erjavec bez svake sumnje govorio o svojoj zabrinutosti zbog političke situacije u Sloveniji koja može imati i vanjskopolitičke posljedice, te da su navodne prijetnje interpretacija medija.