Regija
8

Karamarko: Orešković više nema naše povjerenje, ili novi izbori ili rekonstrukcija Vlade

Piše: S. H.
Predsjednik HDZ-a Hrvatske Tomislav Karamarko u današnjem obraćanju medijima kazao je da aktuelni premijer Hrvatske Tihomir Orešković više ne uživa povjerenje njegove stranke te da bi najbolje bilo da podnese ostavku.

Nešto ranije Orešković je pozvao Karamarka i njegovog koalicionog partnera Božu Petrova iz saveza MOST da podnesu ostavke, kako bi Vlada Hrvatske mogla nastaviti raditi bez prepreka.

Odmah je reagovao Petrov koji je odbio podnijeti ostavku, ali je kazao da bi to ipak uradio ako će stabilizirati političku situaciju u Hrvatskoj.

Lider HDZ-a Tomislav Karamarko na vanrednoj konferenciji za medije kazao je da Orešković više nema povjerenje.

"Premijer više ne uživa naše povjerenje. Mi nećemo nikoga vući za rukav, što se nas tiče slijede novi izbori ili rekonstrukcija Vlade, ali bez MOST-a", kazao je Karamarko.

On je dodao da novi izbori nisu baš najbolja opcija, jer bi skupo koštali a i vrijeme bi se izgubilo, ali će HDZ i na to pristati da bi se izašlo iz krize.

"Ja sam lično izložen medijskoj harangi posljednjih nekoliko sedmica a umjesto da dobijem podršku od koalicionog partnera to se nije dogodilo. MOST se sve vrijeme ponaša kao da su nam opozicija. Novu Vladu naravno da ne bismo formirali s MOST-om, jer se nisu pokazali kao vjerodostojan partner", naglasio je Karamarko.

On je pozvao sve ministre u Vladi Hrvatske da nastave s radom bez obzira na krizu, te najavio sutrašnju sjednicu stranke kada će biti poznato više detalja o narednim potezima HDZ-a u novonastaloj situaciji.