Regija
1

Karamarko: Milanović me prevario, vjerujem da nećemo dugo čekati do novih izbora

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko izrazio je u nedjelju uvjerenje kako se neće dugo čekati do novih izbora obzirom na uvjete koje je pred HDZ-ovu Domoljubnu koaliciju i SDP-ovu koaliciju Hrvatska raste postavio Most, na što, kazao je, njegova koalicija nije mogla pristati, a SDP-ova jest zbog "fotelja".

"Na sve te uvjete mi nismo mogli pristati jer smo racionalni i moralni. To mora biti teški kompromis i kemija da se sve to skupa sastavi. Očito su presudile fotelje, SDP želi ostati na vlasti, znaju zbog čega, a uskoro će i svi uskoro zbog čega", kazao je Karamarko medijima ispred središnjice HDZ-a u nedjelju.

Smatra i da se Most od nekakve moralne vertikale, kakav je trebao biti, nažalost pretvorio u lovca na fotelje.

"Milanović misli da je politika umijeće prevare"

Napominjući kako Zoran Milanović i njegove kolege misle da je politika "umijeće prevare", Karamarko je kazao i da taj pogled na politiku kod njega ne stoji. Pojasnio je da su u subotu u HDZ i SDP bili u kontaktu preko svojih tajnika Tomislava Čuljka i Igora Dragovana i da se u jednom trenutku i on čuo s Milanovićem i Milanović je upitao "što ćemo". Naveo je kako mu je odgovorio da će HDZ biti protiv Mostova prijedloga jer je i takva odluka Predsjedništva stranke a i on (Karamarko) to ne bi po savjesti potpisivao.

"Stekao sam dojam da su i oni protiv. Pa čak mi je i Milanović predložio i da treba istupiti zajedno jesmo li za nove izbore", kazao je Karamarko. No, kazao je, kada je na sastanku čelnik Mosta Božo Petrov pitao Milanovića hoće li SDP to potpisati, on je uporno želio da Karamarko prvi odgovori i kada je rekao da neće potpisati, Milanović je rekao da on hoće.

"U prvoj sekundi, u desetoj sekundi u stotoj minuti rekao bih isto - ne, neću potpisati. Kada sam rekao da neću potpisati, Milanović je rekao da hoće", rekao je Karamarko ispred središnjice HDZ-a.

Napominjući kako će dalje HDZ promatrati što se događa, Karamarko je najavio jačanje stranke rekavši kako će se još homogenizirati i pripremili za nove izbore. Zahvalio je i svima koji su mu čestitali i podržali ga zbog njegove odluke.

U razgovoru za HTV, koji će u cijelosti biti prikazan u središnjem Dnevniku, iznio je neke detalje o tom trenutku sinoćnjeg sastnaka u središnjici Mosta, kada je Milanović tražio da on prvi odgovori hoće li potpisati Mostov prijedlog. "Malo sam čudno gledao, nije mi bilo jasno zašto se on sada pretvara u voditelja cijelog tog programa i rekao, 'reci što?', a on je rekao da smo se mi nešto dogovorili i bili u kontaktu. Rekao sam mu, misliš na ono što smo rekli da nećemo potpisati, mi nećemo potpisati i ako je to problem ja ću reći - da , mi nećemo potpisati, to mogu reći u prvoj sekundi i stotoj minuti sastanka. Nakon toga on je odmah rekao da će potpisati', ispričao je Karamarko.