Regija
1

Karamarko: HDZ pokazao želju za promjenom i jedinstvom

FENA
Novi predsjednik hrvatskog HDZ-a Tomislav Karamarko je u svom prvom obraćanju izaslanicima Općeg sabora HDZ-a istakao da je stranka ovim izborima pokazala želju za promjenom i jedinstvom, za povratkom na pobjednički put i za raščišćavanjem s nizom afera koje su pojedinci ostavili.

"Postajemo konačno prava opozicija koja će upozoravati na sve greške, ali će podržavati vladajuće kada budu radili u interesu hrvatskog naroda", rekao je Karamarko uvjeren u pobjedu HDZ-a na idućim lokalnim i parlamentarnim izborima.

Karamarko je kazao i da je pred HDZ-om demokratizacija i oživljavanje stranke istakavši da će stranka zaživjeti kao prava zajednica u kojoj će posebna pažnja biti posvećena omladini i braniteljima.

"Branitelji će biti u središtu pažnje", naglasio je Karamarko obećavši da će u HDZ-u imati istinskog sagovornika, jer su za Hrvatsku dali najviše.

Predsjednik HDZ-a zahvalio je svima koji su pridonijeli demokratizaciji izbora u stranci, uključujući i bivšu predsjednicu Jadranku Kosor.

Predložio je da se do slijedećih unutarstranačkih izbora donese kodeks o ponašanju, kako se ne bi ponovile "konstrukcije, insinuacije i podvale" koje je on doživio u kampanji.

 U izjavi novinarima Karamarko je rekao kako je HDZ izgubio protekle parlamentarne izbore zbog niza afera i gubitka prepoznatljiva identiteta zbog čega su postali "kao bljutava sol".    "To moramo promijeniti jer imamo nevjerojatne potencijale", rekao je.

Istakao je da će mu imperativ biti jedinstvo stranke te da se nada kako svi mostovi nisu porušeni.

Karamarko je četvrti po redu predsjednik HDZ-a. 

Franjo Tuđman vodio ga je od osnutka 1989. do svoje smrti u decembru 1999. godine. Drugi predsjednik stranke bio je Ivo Sanader (od aprila 2000. do jula 2009.), da bi nakon njegova odlaska na predsjedničko mjesto došla Jadranka Kosor na kojem je bila do ovog sabora.

Na sinoćnjem Općem saboru za zamjenika predsjednika stranke izabran je Drago Prgomet, a za potrpedsjednike Božidar Kalmeta, Dubravka Šuica, Dražen Bošnjaković, Karmela Caparin, Božo Galić, Damir Jelić i Marijan Coner .

Za deset članova predsjedništva stranke izabrani su Oleg Butković, Pero Ćosić, Franjo Lucić , Darko Horvat, Josip Križanić, Gordan Jandroković, Željko Turk, Antun Vidaković, Josipa Rimac te Ana Lovrin.

Izaslanici HDZ-a su na stranačkom saboru izabrali i 25 članova Središnjeg odbora, članove Visokog časnog suda te Nadzornog odbora.