Regija
0

Karadžićevi zastupnici o laptopu

FENA
Advokati Radovana Karadžića tvrde da su pronalaženje njegove torbe na putu za Batajnicu inscenirale strane službe.

Advokat Svetozar Vujačić ponovio je tvrdnju da su Karadžiću laptop i diskete oduzeti prilikom hapšenja. On tvrdi da je u tom prenosivom računaru postojao audiozapis razgovora Slobodana Miloševića i Radovana Karadžića o sporazumu s Holbrookeom.

Svetozar Vujačić, advokat nekadašnjeg lidera bosanskih Srba, pita se kako je moguće da 25 dana niko ne primijeti torbu i laptop pored Batajničkog druma.

Istina je, zapravo, tvrdi Vujačić, da su strane službe sve ovo vrijeme vršile provjeru podataka iz Karadžićevog laptopa, tvrdi Vujačić. “Taj laptop i kasete su za to vrijeme bile predmet provjera ko zna kojih stranih službi", kaže on.

"Ja tvrdim da oni pripremaju teren, pošto su ga vjerovatno uništili, da kažu da je on tu bio 25 dana, na tom dijelu puta za Batajnicu i da je padala kiša, bile su poplave, oluje u međuvremenu itd., da je on sada onesposobljen”, smatra Vujačić.

Vujačić tvrdi da je motiv da se uništi laptop prikrivanje dokaza o sporazumu Karadžić - Holbrooke, tačnije audiosnimka razgovora njegovog klijenta o tome sa Slobodanom Miloševićem.

Podsjetimo, dan nakon hapšenja, Karadžićeva odbrana je tvrdila da haški optuženik nije bježao i da je išao na odmor u Vrdnik, te da je sa sobom imao samo kupaće gaće i kapu za kupanje. Priču o laptopu odbrana je ispričala tek tri dana poslije hapšenja.

Drugi Karadžićev advokat, Goran Petronijević, tvrdi tako da je, osim što bi se kupao i odmarao, Karadžić u Vrdniku htio i da priprema odbranu. "On je upravo namjeravao da u Vrdniku radi, nije išao samo da se odmori, nego i da radi", kaže on.

"Htio je da te diskete prebaci na diskove i da ih umnoži, da bi na taj način pripremio odbranu, onaj dio koji bi se vjerovatno dao državnim organima, i drugi dio koji bi se dao braniocima, i jednu kopiju, vjerovatno, za sebe. Dakle, u tom trenutku se desilo ovo što se desilo", rekao je Petronijević.

Prema saopćenju Akcionog tima za saradnju s Haškim tribunalom, torba sa laptopom, 55 disketa, člancima iz novina i dvije knjige, pronađena je na Batajničkom putu nakon anonimne dojave. A da li je stvarno pronađen Karadžićev kompjuter trebalo bi da se razjasni poslije DNK analiza, koje su u toku.

Novinar sedmičnika Vrijeme Dejan Anastasijević smatra, međutim, da je cijela priča o laptopu potpuno nevažna.

“Ovdje je riječ o jednom cirkusu koji prave advokati. Prvo su u tom laptopu skrivene sve moguće tajne, potpuno ključne stvari, ne samo za odbranu Radovana Karadžića nego i za historiju čovječanstva. Sad kad je laptop nađen, oni sad opet imaju svoju priču”, smatra Anastasijević.

“U principu, i dalje je Radovan Karadžić optužen za jako teške zločine, za zločine protiv čovječnosti, genocid, i čitava ta priča oko laptopa njemu nimalo neće pomoći da iznese svoju odbranu", kaže on.

"Ali, potpuno je razumljivo što advokati pokušavaju na sve načine da skrenu tu priču na bilo koju stvar, uskoro ćemo možda čuti da je ključna stvar bila u jednom od onih diskova njegovih, i ako fali neki disk onda ćemo morati da ga pustimo”, dodaje on, prenio je B92.

Tužilaštvo Haškog tribunala navelo je, povodom zahtjeva Radovana Karadžića upućenog pretpretresnom sudiji o dostavljanju svih kopija izdatih naloga za pretrese koji su se odvijali u njegovom slučaju i svih kopija naloga u vezi sa zamrzavanjem njegove imovine, da nema saznanja o bilo kakvim nalozima o zamrzavanju imovine optuženog.

Zahtjev za dostavljanje kopija naloga za pretrese nema dovoljnog zakonskog osnova, te stoga, kako je navedeno, Tužilaštvo ne može da odgovori na taj zahtjev.

Istovremeno, iz tužilaštva navode da su svjesni da nalozi za pretres u slučaju protiv Karadžića nose oznaku "povjerljivo" i da nemaju ništa protiv da se oznaka "povjerljivo" skine s tih dokumenata.

Karadžić je počekom augusta u podnesku Pretpretresnom vijeću zatražio da mu budu dostavljene kopije svih naloga u vezi sa zamrzavanjem imovine i kopije svih naloga za pretrese, koji su se odvijali u njegovom slučaju, sa datumima određenim za pretrese i lokacijama i ličnostima, čiji je pretres naložio Tribunal radi pripreme odbrane.