Srbija
0

Karadžić se namjeravao uskoro predati

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Haški optuženik Radovan Karadžić namjeravao se predati u januaru 2009. godine, jer je mislio da bi tada za njega bili nadležni sudovi u Srbiji, tvrde Karadžićev advokat Svetozar Vujačić i brat Luka Karadžić.

"Radovan bez ljutnje komentira uhićenje. Samo zamjera Borisu Tadiću što nisu pričekali tih pet-šest mjeseci koliko je bilo potrebno da Haški tribunal završi s radom, pa da mu se sudi u Srbiji. Mogli su ga uhapsiti, recimo, pola godine ga držati skrivenog, a onda mu suditi u Beogradu. Ne samo zbog Radovana, nego i zbog Srbije", kazao je Luka Karadžić "Večernjim novostima" od srijede.

Obojica u izjavama beogradskim medijima, koji se u srijedu opširno bave Radovanom Karadžićem i njegovim životom prije hapšenja, tvrde da je on uhapšen u gradskom autobusu kod Batajnice prošloga petka, te da je do ponedjeljka navečer držan na tajnoj lokaciji, ali to nije potvrdio niti jedan vozač autobusa na toj liniji, a Gradsko saobraćajno poduzeće Beograda osporilo je tvrdnje da je ikada izdalo mjesečnu markicu za prijevoz na ime Dragana Dabića.

Suprotno njima, glasnogovornik Tužiteljstva za ratne zločine Srbije Bruno Vekarić u utorak navečer je, gostujući na Televiziji B92, ponovio da je Karadžić uhapšen u ponedjeljak navečer, nakon čega je o tome ubrzo obaviještena javnost.

Mediji prenose izjavu Karadžićeva advokata Vujačića da će on tek u petak predati žalbu (uoči isteka trodnevnog zakonskog roka) na rješenje istražnog suca o ispunjenosti pretpostavki za izručenje, te najavu da će se pred Haškim sudom Karadžić braniti sam.

"Imat će samo četveročlani ili peteročlani savjetodavni tim u kojem ćemo, pored ostalih, biti ja i Kosta Čavoški, predsjednik Odbora za istinu o Radovanu Karadžiću. Ali, izvjesno vrijeme će potrajati dok u Republici Srpskoj ne prikupimo za obranu nužne dokumente", kazao je Vujačić u razgovoru za internet-izdanje njemačkog "Der Spiegela", što prenose beogradski mediji.

Vujačić, kako kaže, računa s time da će Karadžić "idućeg utorka ili srijede specijalnim avionom, praćen dvjema dodatnim letjelicama, biti prebačen u Den Haag", a Vekarić je u spomenutoj emisiji Televizije B92 kazao da bi njegov transfer mogao biti možda i tijekom vikenda, ovisno o tome kad će žalba stići do suda, koji ima trodnevni rok za odluku o njoj.

Karadžićev advokat tvrdi i da je Karadžić proteklih godina radio i na psihijatrijskim odjelima dvije velike beogradske bolnice, da je dvosobni stan koji su mu izdali "zemljaci koji žive u Londonu" plaćao 350 eura mjesečno, kao i da je na njegova predavanja o psihijatriji i alternativnoj medicini dolazilo i po 300 do 400 ljudi.

"Njegovo psihičko stanje je stabilno, ali je naravno razočaran. Planirao je predati se dobrovoljno u januaru 2009. godine. Tada bi se branio pred srbijanskim sudom, jer 31. decembra 2008. svi započeti procesi trebaju biti predani nacionalnim sudovima", kazao je Vujačić. On je, na pitanje o tome je li on odvjetnik i odbjeglom Ratku Mladiću i hoće li i on uskoro za Karadžićem, odgovorio: "Daj Bože da ga ne nađu".