Aleksa Buha
0

Karadžić imao dogovor sa Holbrookeom

FENA
Bivši ministar vanjskih poslova Republike Srpske i bliski saradnik Radovana Karadžića Aleksa Buha izjavio je da postoje dva dogovora sa SAD-om da se Karadžić povuče iz politike a da će zauzvrat biti oslobođen haške optužnice.

"Prisustvovao sam tom dogovoru s Richardom Holbrookeom. Dogovor je postignut juna 1996. godine. Lično mi je to Holbrooke potvrdio mašući papirom na kome je bio tekst Radovanove odluke s potpisom. Potvrdio mi je i to da poslije tog papira SDS može da ide na izbore u Republici Srpskoj i da je za Radovana Haag prošlost", izjavio je Buha beogradskim "Večernjim novostima".

Prema Buhi, postoji i drugi dogovor sa SAD-om da Karadžića neće proganjati Haški tribunal. "Drugi sporazum je postignut skoro godinu dana kasnije u Banjoj Luci. Zapravo, Madeleine Albrighr je tadašnjoj predsjednici RS-a Biljani Plavšić potvrdila da Karadžić neće biti hapšen pod uvjetom da "nestane", ne samo iz javnog života nego i iz Republike Srpske. On se toga dogovora pridržavao", kaže Buha, koji je, kako priznaje, bio iznenađen hapšenjem Karadžića.

Bivši ministar vanjskih poslova RS Buha ne može da objasni zašto je Karadžić uhapšen baš sada: "Zar se nije moglo pozvati na reciprocitet u smislu: ako vi oslobađate Nasera Orića i Ramuša Haradinaja, kako mislite da mi i dalje šaljemo ljude (u Haag)"?

Trebalo je, kaže Buha, razmisliti i korak naprijed. "Pa svako živ zna da Haški tribunal zaključuje listu suđenja krajem ove godine. Ali, proevropski, uglavnom antisrpski orijentirani političari raznih fela jedva su čekali da ga uhapse."