Regija
8

Kapetan Dragan žalbom odgodio potvrđivanje optužnice

FENA
Kapetan Dragan
Kapetan Dragan
Dragan Vasiljković, poznatiji kao Kapetan Dragan koji je optužen za ratni zločin nad civilima i ratnim zarobljenicima u Dalmaciji i Glini za vrijeme Domovinskog rata, u ponedjeljak je uputio žalbu na sjednici optužnog vijeća splitskog Županijskog suda, zbog čega je odgođeno odlučivanje o optužnici protiv njega.

Glasnogovornik i sudac Damir Romac izjavio je Hini da se Vasiljković žalio i tražio da se policijske službene zabilješke izdvoje iz spisa.

"Tražio je izdvajanje policijskih zabilješki jer se na njima ne može temeljiti sudska odluka. O tome će odlučivati Vrhovni sud", kazao je Romac i dodao kako nije uobičajeno da se okrivljenici na to žale.

Sjednica optužnog vijeća bila je zakazana već ranije, ali je odgođena jer je Vasiljkovićeva obrana prije njenog početka zatražila da se suđenje radi lakšeg dolaska svjedoka iz Gline premjesti na bliži sud u Rijeku ili Zagreb, no prijedlog je odbio Vrhovni sud.

Ove srijede će izvanraspravno vijeće Županijskog suda odlučivati i o produljenju istražnog zatvora za Vasiljkovića.

Splitski Županijski sud mu je početkom ove godine produžio istražni zatvor, prethodno odbivši prijedlog za kaucijom od pet miliona kuna. Istražni zatvor mu je produžen zbog opasnosti od bijega te teških okolnosti krivičnog djela. Protiv njega je istoga dana podignuta i optužnica kojom ga se tereti za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika i ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Optužen je da je kao komandant Jedinice za posebne namjene u sastavu paravojnih srpskih jedinica, odnosno komandant Nastavnog centra za obuku pripadnika specijalnih jedinica Alfa, postupao protivno odredbama Ženevske konvencije. Na teret mu se stavlja da je 1991. u zatvoru na kninskoj tvrđavi i 1993. u Bruškoj kod Benkovca, mučio, zlostavljao i ubijao zarobljene pripadnike hrvatske vojske i policije.

Tereti ga se i da je 1991. u Glini, u dogovoru sa komandantom tenkovske jedinice JNA, izradio plan napada na tamošnju policijsku stanicu i prigradsko naselje Jukinac te sela Gornji i Donji Viduševac, a potom i njihovo zauzimanje. Tokom napada su oštećeni i uništeni civilni objekti, stanovništvo natjerano na bijeg, pljačkana imovina te ubijeni i ranjeni civili, među njima i jedan strani novinar.

Nakon što se desetak godina skrivao u Australiji pod drugim identitetom, Vasiljković je početkom 2015. izručen Hrvatskoj.