Pokušaj da spriječi izručenje
0

Kapetan Dragan se ponovo žalio australskom sudu

FENA
Dragan Vasiljković
Dragan Vasiljković
Dragan Vasiljković, poznatiji kao kapetan Dragan, kojega Hrvatska sumnjiči za ratni zločin i traži od Australije njegovo izručenje, podnio je još jednu žalbu australskom Saveznom sudu u pokušaju da spriječi svoje izručenje Hrvatskoj, javljaju u utorak australski mediji.

Čini se da će ovom žalbom Vasiljković iscrpiti sve svoje pravne mogućnosti da izbjegne izručenje te da će to biti njegov posljednji pokušaj da ishodi puštanje na slobodu, ocjenjuju mediji. Očekuje se da će Savezni sud donijeti odluku o njegovoj žalbi 2. februara.

Konačna odluka o izručenju Vasiljkovića, koji se u Australiji koristi imenom Daniel Snedden, u rukama je ministra unutrašnjih poslova Brendana O'Connora od maja, nakon što je Visoki sud odobrio njegovo izručenje, a zbog ove žalbe ministar neće donijeti odluku još neko vrijeme.

O'Connorov ured je potvrdio da ministar neće donijeti odluku o izručenju dok je u toku postupak pred Saveznim sudom.

Hrvatska je zahtjev za izručenjem Australiji uputila još 2006., a Vasiljkovića sumnjiči za ratne zločine nad zarobljenim hrvatskim vojnicima i policajcima u Kninu i Bruškoj u veljači 1993. te za ratni zločin protiv civila.

Vasiljković se nalazi u zatvoru Silverwater u Sydneyu.