Regija
47

Kapetan Dragan danas pred sudom zbog ratnog zločina

FENA
Kapetan Dragan
Kapetan Dragan
Nekadašnjem zapovjedniku Jedinice za posebne namjene u sastavu paravojnih srpskih postrojba, Draganu Vasiljkoviću, poznatijem kao kapetan Dragan na splitskom Županijskom sudu počinje suđenje za ratni zločin nad hrvatskim vojnicima i civilima.

Vasiljković će na optuženičku klupu sjesti dva i pol desetljeća nakon zločina koja je, kako se navodi u optužnici, počinio sredinom 1991. u zatvoru na kninskoj tvrđavi te u veljači 1993. u Bruškoj kod Benkovca gdje je mučio, zlostavljao i usmrćivao zarobljene pripadnike hrvatske vojske i policije, piše Dnevnik.hr.

Rasprava će uz osiguranje na visokoj razini početi čitanjem optužnice, izjašnjavanjem o krivnji i uvodnim govorima stranaka, nakon čega će predsjednik Sudskog vijeća splitskog Županijskog suda Damir Romac odlučiti o redoslijedu izvođenja dokaza.

U optužnici je navedeno 55 svjedoka, no riječ je samo o osobama koje je predložila optužba, dok obrana tek treba predložiti svoje svjedoke.

Bude li obrana predložila, svjedoke iz Srbije saslušat će najvjerojatnije putem video linka ako oni ne budu htjeli doći na sud u Split.

Raspravu će uz brojne medije pratiti predstavnici veleposlanstava Srbije i Australije čije državljanstvo ima okrivljenik.

Vasiljković niječe sve optužbe. Njegovi odvjetnici očekuju da bi njihova predstavka Vijeću za ljudska prava UN-a podnesena zbog Vasiljkovićeva desetogodišnjeg pritvora trebala rezultirati privremenom mjerom zbog koje bi se od optužbi mogao braniti sa slobode.

Australija je kapetana Dragana izručila Hrvatskoj u srpnju 2015. nakon višegodišnjeg pravnog natezanja i Vasiljkovićevih pokušaja da ospori hrvatski zahtjev za izručenjem podnesen još 2005.

Uhićen je 2006. godine, ali je australska vlada tek ju studenome 2012. donijela odluku da će ga izručiti Hrvatskoj. Izručenje Hrvatskoj je uspio prolongirati 2013. pošto mu je prihvaćena žalba kojom je tvrdio da je u Australiji imao nepravedan proces zbog proceduralnih pogrešaka suprotnih Ženevskoj konvenciji.