Prijatelj Ilija Glišić
0

"Kapetan Dragan će se predati policiji"

SRNA
Kapetan Dragan
Kapetan Dragan
Dragan Vasiljković, poznatiji kao kapetan Dragan, uskoro će se predati australijskoj policiji i boriti protiv optužbi sa kojima je suočen, tvrdi njegov prijatelj Ilija Glišić.

Glišić je rekao australijskim medijima da ne zna gdje se trenutno nalazi Vasiljković i negirao da on planira da pobjegne iz Australije nakon odluke Višeg suda da može biti isporučen u Hrvatsku, koja ga tereti za ratne zločine počinjene tokom sukoba devedesetih godina.

"Mislim da će se najvjerovatnije predati, možda poslije Vaskrsa, kada bude imao dovoljno vremena da razmisli o svemu. Kada dobije potrebnu duhovnu snagu, očekujem da će se predati. I ako u međuvremenu kontaktira mene ili bilo koga drugog iz srpske zajednice svi ćemo mu reći da to i učini", rekao je Glišić.

On je dodao da se posljednji put čuo sa kapetanom Draganom 29. marta kada ga su ga posljednji put vidjeli i pripadnici australijske Federalne policije.

Australijska Federalna policija traga za kapetanom Draganom, koji je poznat i i kao Danijel Sneden, nakon što je Viši sud donio odluku da može biti izručen Hrvatskoj. 

Portparol kancelarije državnog tužioca rekao je ranije da, prema odluci suda, Vasiljković ili Sneden treba da se preda vlastima i da u zatvoru sačeka konačnu odluku ministra za unutrašnja pitanja Brendana O'Konora da li će biti predat Zagrebu da bi odgovarao za optužbe.

Sneden je tokom proteklog mjeseca predao pasoš po nalogu Višeg suda. 
Vasiljkoviću  je, takođe, naređeno da ne odlazi u inostranstvo i da obavijesti Federlanu policiju o bilo kojoj promijeni adrese do 30. marta kada je i objavljena odluka Višeg suda. 

 Dragan Vasiljković živio je u Pertu i radio kao instruktor golfa, kada ga su ga u januaru 2006. godine uhapsili pripadnici australijske federalne policije na osnovu zahtjeva za izručenje iz Hrvatske. 

Proveo je tri godine u zatvoru "Parkli" u Sidneju, ali je oslobođen u septembru 2009. godine nakon što mu je Federalni sud odobrio izlazak na slobodu kako bi se žalio na odluku nižeg suda da bude izručen Hrvatskoj. 

Sneden je u Australiju emigrirao kada je imao 14 godina i služio je u australijskim rezervnim snagama. 

Početkom devedesetih godina vratio se u bivšu SFRJ, kako bi se u Krajini borio na srpskoj strani.  Kapetan Dragan je kao komandant dobrovoljačkih jedinica u Hrvatskoj optužen za ratne zločine počinjene nad zarobljenim pripadnicima Hrvatske vojske i Hrvatske policije u Kninu, u ljeto 1991. godine, i u selu Bruška kod Benkovca u Dalmaciji u februaru 1993. godine.  

Vasiljković negira sve optužbe.