Srbija
2

Kandidat za šefa diplomatije bivši saradnik Dobrice Ćosića

FENA
Ivan Mrkić
Ivan Mrkić
Dosadašnji državni sekretar srbijanskog Ministarstva vanjskih poslova, sada kandidat za novog šefa srbijanske diplomatije, Ivan Mrkić, osoba je kojom se u ponedjeljak bave beogradski mediji, podsjećajući kako je Mrkić od 1992. do 1993. godine bio šef kabineta predsjednika ondašnje SR Jugoslavije Dobrice Ćosića.

Uz ocjene da je Mrkić jedno od najvećih iznenađenja u novoj vladi, podsjeća se kako je on dugogodišnji diplomat koji je upamćen i po tome što je bio ambasador na Kipru u vrijeme kada je porodica bivšeg srbijanskog predsjednika Slobodana Miloševića na Kipar prebacivala novac putem diplomatske pošte.

Uz naslov "Miloševićev čuvar trezora šef diplomatije" Blic već na naslovnoj strani najavljuje tekst o Mrkiću, u kojem se ističe kako je Srpska napredna stranka (SNS), jedna od stranaka koje će predvoditi novu vladajuću koaliciju, na sjednici Glavnog odbora stranke odlučila da Mrkić bude kandidat za ministra vanjskih poslova.

List podsjeća kako je Mrkić karijerni diplomat, najpoznatiji po svojoj ulozi tokom devedesetih godina kada je, kao čovjek od povjerenja Slobodana Miloševića, od 1993. do 1999. godine bio u diplomatskoj službi na Kipru, prvo kao otpravnik poslova, a potom i kao ambasador.

Mrkić je u Nikoziji sačekivao "finansijske pošiljke" iz Srbije, zbog čega je nazivan "čuvarem trezora porodice Slobodana Miloševića na Kipru", navodi se te dodaje kako se Mrkić tim povodom do danas nije oglašavao.

Od 2006. do 2011. godine Mrkić je bio srbijanski ambasador u Japanu, da bi po povratku u Srbiju bio imenovan za državnog sekretara u kabinetu odlazećeg šefa srbijanske diplomatije Vuka Jeremića, što je, kako se podsjeća, izazvalo reakcije u javnosti upravo zbog Mrkićeve bliskosti s Miloševićem, ali i s Dobricom Ćosićem.

U izjavi koju prenose mediji Mrkić izražava spremnost da, nakon što bude potvrđen njegov izbor i on položi zakletvu, uloži sve napore da ministarsku dužnost obavlja maksimalno profesionalno te ističe kako će uložiti svoje znanje i sposobnost da najprofesionalnije i najčasnije obavlja funkciju šefa srbijanske diplomatije.

U ponedjeljak je nastavljena konstitutivna sjednica srbijanskog parlamenta, započeta 31. maja, na kojoj bi trebali biti izabrani novi predsjednik, potpredsjednici i radna tijela parlamenta. Nadalje se očekuje donošenje izmjena i dopuna zakona o vladi i ministarstvima i izbor nove srbijanske vlade što bi, kako se očekuje, moglo biti završeno u narednim danima, najkasnije u petak.