Regija
3

Kandić: Nema državne odgovornosti Hrvatske, ali ni pravde žrtvama

FENA
Nataša Kandić
Nataša Kandić
Izvršna direktorica beogradskog Fonda za humanitarno pravo (FHP) Nataša Kandić ocijenila je u petak da oslobađajuća presuda generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču u Den Haagu "nije donijela pravdu žrtrvama", ali ukazuje da "nema državne odgovornosti Hrvatske".

"Ova presuda sasvim sigurno nije donijela pravdu žrtvama. Što se tiče oslobođenih generala, presuda nedvojbeno kaže da nema državne odgovornosti Hrvatske, nema zajedničkog zločinačkog poduhvata te nema ni njihove odgovornosti", rekla je za Hinu Kandić komentirajući presudu iz Haaga.

Kandić je u kometaru rekla i da su ocjene Žalbenog vijeća ICTY "srušile koncepciju udruženog zločinačkog poduhvata".

"Žalbeno vijeće je srušilo koncepciju udruženog zločinačkog poduhvata u odnosu na Hrvatsku, ali se postavlja pitanje šta je s drugim brojnim presudama za sudjelovanje u zajedničkom zločinačkom poduhvatu", rekla je Kandić i istaknula zapažanje sudije Theodora Merona da general Gotovina nije sudjelovao u donošenju diskriminatorskih propisa koji su priječili povratak Srba, što ga oslobađa sudjelovanja u zajedničkom zločinačkom poduhvatu.

"Pada u oči konstatacija sudije Merona da general Gotovina nije sudjelovao u donošenju diskriminatorskih propisa koji su priječili povratak Srba te nema njegovog učešća u zajedničkom zločinačkom poduhvatu. Žalbeno vijeće je zanemarilo da su diskriminatorski zakoni dio konzistentne politike, oblikovane i sačuvane u brijunskim transkriptima, a provedene u praksi", naglasila je Nataša Kandić komentirajući presudu iz Haaga.

Kandić je istodobno ocijenila da su presudom Žalbenog vijeća zločini u akciji "Oluja" "svedeni na pojedinačne incidente".

"Životne činjenice pokazuju da je dio Hrvatske gotovo prazan i nakon 20 godina, da su tokom i nakon operacije ‘Oluja’ počinjeni teški zločini koji nisu incidenti. Ovom presudom su ti zločini svedeni na izolirane incidente, pa Hrvatskoj više niko neće zamjerati ako ne sudi za ratne zločine nad Srbima", ocijenila je izvršna direktorica Fonda za humanitarno pravo.