Regija
0

Kaliniću i Simoviću potvrđena kazna od po 40 godina zatvora

FENA
Žalbeni sud u Beogradu odbio je sve žalbe i pravomoćno osudio na po 40 godina zatvora Miloša Simovića i Sretka Kalinića zbog niza ubistava, otmica i brojnih drugih kaznenih djela koja su počinili kao pripadnici "zemunskog klana", objavljeno je na internetskoj stranici tog suda.

Ovom odlukom su praktički potvrđene presude Specijalnog suda iz decembra 2012. godine te ranija pravomoćna presuda u odsustvu iz 2008. kojom su Simović i Kalinić bili osuđeni dok su bili u bijegu u Hrvatskoj.

Uhapšeni su u junu 2010. godine, Kalinić 8. juna u Hrvatskoj, dok se Simović u noći između 9. i 10. juna predao graničnoj policiji Srbije kod prijelaza Bajakovo-Batrovci na srbijansko-hrvatskoj granici.

Dva dana ranije Simović je u Zagrebu teško ranio Kalinića, s kojim se, prema sumnjama državnog pravobranilaštva, skrivao više od sedam godina, od ubistva premijera Zorana Đindića 12. marta 2003.

Kalinić ima dvojno državljanstvo Hrvatske i Srbije, a 25. augusta 2010. je izručen Srbiji po sporazumu o međusobnom izručenju vlastitih državljana između dvije države kao prvi državljanin Hrvatske koji je izručen po tom sporazumu.

Tokom prvobitnog sudskog procesa je utvrđeno, a najnovijom pravomoćnom presudom potvrđeno, da su Simović i Kalinić zajedno sudjelovali u devet ubistava, dizanju u zrak jedne firme te otmicama Suvada Musića i Milije Babovića.

Simoviću i Kaliniću Žalbeni sud je prošle godine potvrdio i presudu kojom su osuđeni na po 30 godina zatvora zbog sudjelovanja u ubistvu premijera Zorana Đindića, a protiv njih je u toku i sudski postupak za još tri ubistva i dva pokušaja ubistva s dvojicom članova "zemunskog klana" - Lukom Bojovićem i Vladimirom Milosavljevićem.