Isjekli rešetke na prozoru
0

VIDEO / Kalinić i Milovanović pokušali pobjeći iz zatvora u Beogradu

FENA
Sretko Kalinić
Sretko Kalinić
Bivši pripadnici zemunskog klana Sretko Kalinić i Željko Milovanović pokušali su jutros u Beogradu pobjeći iz posebne pritvorske jedinice Okružnog zatvora.

Informaciju do koje je prvo došla Prva televizija, potvrđena je iz Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija, javio je B92.

Kalinić i Milovanović su pokušali pobjeći jutros oko 5.30 tako što isjekli rešetke na prozoru pritvorske jedinice i iskočili u dvorište.

Bijeg su spriječili pripadnici žandarmerije.

Uprava za izvršenje krivičnih sankcija je potvrdila informaciju i u saopćenju navela da su pritvorenici Sretko Kalinić i Željko Milovanović pokušali pobjeći iz Okružnog zatvora u Beogradu.

U saopćenju se dodaje da su oni izašli tako što su iz svojih ćelija "odvalivši vrata, savladali pripadnika službe obezbjeđenja i iskočili kroz prozor u dvorište zatvora".

"Budnošću i brzom intervencijom pripadnika Žandarmerije obojicasu odmah uhvaćena i vraćena u ćelije", saopćeno je

Dodaje se da je u toku uviđaj koji će izvršiti policija Beograda.

O događaju su obaviješteni predsjednik Višeg suda u Beogradu i tužilac za organizirani kriminal.

"Svi radnici službe obezbjeđenja koji su radili na bloku gdje su ove dvije osobe bile smještene su suspendovani i protiv njih će se voditi disciplinski postupak, kao i krivični postupak ukoliko se utvrdi da postoje elementi krivičnog djela. Bezbjednost u Okružnom zatvoru u Beogradu je podignuta na viši stepen kako od Uprave Okružnog zatvora tako i od komande Žandarmerije. Situacija u zatvoru je mirna i pod kontrolom", saopćila je Uprava za izvršenje krivičnih sankcija.

Sretko Kalinić (38), zvani Beli i Zver, jedan od zavjerenika u atentatu na premijera Srbije Zorana Đinđića i pripadnik bivšeg kriminalnog Zemunskog klana.

Osnovna Kalinićeva uloga u Zemunskom klanu bila je da likvidira osobe čija bi ubistva naručio Dušan Spasojević .

U atentatu na premijera Đinđića, Kalinić je bio u Volksvagen Passatu koji je čekao neposredne izvršioce ispred Zavoda za fotogrametriju, a trebalo je da pruža vatrenu podršku, za slučaj da dođe do oružanog okršaja.

Za učestvovanje u atentatu, presudom Okružnog suda u Beogradu, osuđen je, po tri osnove, na 35 godina zatvora, a ta presuda je kasnije ublažena na 30 godina.

Dana 18. januara 2008. Kalinić je osuđen na 40 godina zatvora za učestvovanje u ubistvima, otmicama i terorističkim djelima.

Željko Milovanović (43) državljanin je Hrvatske i BiH za kojim je izdata Interpolova potjernica. Rođen je u Hrvatskoj, a 2005. godine bio je nastanjen u Somboru. U Hrvatskoj je za učešće u ubistvu novinara Ive Pukanića osuđen na 40 godina.

Željko Milovanović, koji posjeduje pozamašan policijski dosje, prema navodima nekih medija bio je pripadnik Jedinice za specijalne operacije, međutim nedjeljnik "Vreme" piše da on nije bio pripadnik JSO-a, bar ne od njenog formalnog osnivanja do raspuštanja.

Za njim, osim osječkog suda koji ga tereti za ratne zločine u Slavoniji, zbog ubistava, pljački, otmice i krađe tragaju sudovi u Beogradu, Novom Sadu i Subotici.