Regija
1

Kako je Jovanka Broz nestala iz Titovog života i ostala bez ičega

Klix.ba
Jovanka Broz (Foto: AFP)
Jovanka Broz (Foto: AFP)
Jovanka Broz, udovica predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita, nije doživjela da dobije nešto od njegove zaostavštine. Bila je njegova četvrta i posljednja supruga, ali njihov odnos se počeo urušavati još 70-ih godina prošlog stoljeća. Izbačena je iz vile u Beogradu 1980. godine, ostala je bez ičega, a donedavno nije imala niti penziju.
Jovanka Broz (Foto: AFP)
Jovanka Broz (Foto: AFP)
Jovanku Budisavljević, kasnije Broz, Tito je upoznao tokom desanta na Drvar. Ona je bila njegova četvrta supruga.

"Prvi put sam vidjela Tita u Bihaću, 1942. godine, kada se održavalo Prvo zasedanje AVNOJ-a. Ja sam bila u jednoj grupi omladinaca, ako treba da se nešto uradi, da se nađem pri ruci. I mi smo tako bili u jednoj zgradi, a Tito je sa pratnjom prolazio pored te zgrade. Ja sam Tita tada prvi put vidjela. Kroz prozor. I nikada neću zaboraviti taj prizor i taj osećaj. A, upoznala sam se sa njim tek kasnije, kada sam bila komesar bolnice Prvog korpusa. Bilo je to u Šipovljanima, pored same pećine u Drvaru", ispričala je Jovanka Broz u svojoj životnoj ispovijesti, koju je objavio Žarko Jokanović.

Prosidba dok je sređivala dokumentaciju

Istakla je da je određena da ide na službu u Beograd, da vodi Bijeli dvor, ali je Tito odlučio živjeti u Užičkoj 15 te poveo Jovanku da mu tamo sredi domaćinstvo.

Zaprosio ju je dok je slagala njegovu dokumentaciju. Postali su bliski tek nakon što je Tito operisan od bruha 1947. godine.

Njen odnos s Titom naglo je zahladio krajem 70-ih godina prošlog stoljeća. Kako piše Miljenko Jergović za Jutarnji list, javnost je primijetila da se ona više ne pojavljuje pored Tita 1978. godine.

Ispaštanje grijeha o kojem niko ništa ne zna

Trideset i pet godina, piše Jergović, Jovanka je ispaštala grijeh o kojem niko ništa ne zna.

"Ono što je, međutim, zanimljivo, i čega gotovo da i nismo bili svjesni: Jovanka Broz svih je tih godina, mjeseci i dana bila živa. Možda je čitala novine, sigurno je gledala televiziju, i poput aveti kretala se po prašnim prostorijama napuštenog komunističkog dvora. Bilo je tu više adresa, više kuća i dvorova, nju su ostavili u jednome, više nije važno kojem, i u jednom trenutku više nisu znali šta bi s njom", naveo je.

Josip Broz i Jovanka Broz (Foto: AFP)
Josip Broz i Jovanka Broz (Foto: AFP)
Naime, nakon Titove smrti 1980. godine donesen je zakon Lex Jovanka, prema kojem je cijela Titova imovina pripala državi, a udovica ostala čak i bez penzije svog supruga, kao i ličnih dokumenata, koji su joj vraćeni tek 2009. godine.

"Tito nije nosio zlatne ukosnice"

Nakon 20 godina advokatska kancelarija Fila uspjela je osporiti taj zakon i zaostavština je trebala biti podijeljena zmeđu Jovanke, Titovog sina Miše, unuka Joše, Zlatice, Svetlane i Edvarda, piše Blic.

Tito nije imao nepokretnu imovinu, a sve što je pripadalo njemu i Jovanki čuvalo se u sefovima Narodne banke Srbije, koji su otvoreni prije nekoliko mjeseci. Međutim, njihov sadržaj još nije poznat. Spekuliše se da se u njima nalaze deseci kilograma zlata nestalog tokom Drugog svjetskog rata, vrijedna umjetnička djela, Titove posljednje plate, nakit...

Jovanka Broz, koja je nakon izbacivanja iz Užičke 15 živjela u kući na Bulevaru kneza Aleksandra, potpuno sama i u nekoj vrsti pritvora, nekoliko puta je sudu upućivala podneske sa spiskom svoje lične imovne, među kojoj se, osim nakita, nalaze skulpture, slike, vaze, knjige, tepisi..., međutim, imovinu nije dobila nazad.

"Kako ženski nakit i ukosnice mogu pripadati Titu. Pa on nikada nije nosio zlatne ukosnice u kosi. Ali ko te pita, ti silnici su sve mogli, pa i da Tita takvom jednom neshvatljivom pričom unize. Ne samo mene da opljačkaju, oni su tom laži i njega ismijali. Tu se na tom spisku nalazi i nakit koji je meni dao car Etiopije Hajle Selasije", gorvorila je Jovanka, prenosi Blic.

Život u oronuloj vili

Živjela je mirno i povučeno, a tek u svojoj životnoj ispovijesti priznala je da su je, ne samo izbacili iz Užičke 15, već i ponižavali, te prijeteći oružjem doveli u kuću na Bulevaru kneza Aleksandra. Tu su joj u posjetu dolazili samo najbliži.

Vila na Dedinju od 750 kvadrata, u kojoj je živjela 89-godišnja Jovanka Broz, pripada državi, prokišnjavala je, a zidovi su bili puni vlage i u fazi raspada, instalacije nisu radile, a grijanja je bilo samo u jednom dijelu vile.

U septembru ove godine njeno zdravstveno stanje se pogoršalo i prebačena je u bolnicu u Beogradu, gdje je i umrla 20. oktobra. Odlučeno je da će biti sahranjena u Beogradu u Kući cveća, pored Josipa Broza Tita.

"Tito nije spominjao Jovanku"

Na tu informaciju reagovala je Saša, Titova unuka, a kćerka Miše Broza, čija majka je bila Herta Has, Slovenka koju je Tito upoznao u Parizu 1937. godine i koja je bila njegova velika ljubav sve dok nije upoznao Davorjanku.

Saša je preko svog profila na Facebooku istakla da Jovanka posljednjih godina Titovog života nije bila prisutna.

"Deda je nikada nije spominjao i nije bila na porodičnim okupljanjima. Vidjela sam je samo jednom, na sahrani, na kojoj je bila jer su to tražil moj otac i stric", napisala je Saša ističući da čak ni njen djed Josip Broz Tito nikada nije spomenuo da želi biti sahranjen u Beogradu.