Tajna sastanka u Beogradu
0

Kako je Dodik preduhitrio Bildta

Piše. A. Panjeta
Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com
Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com
Odmah po završenom sastanku u Butmiru, ministar vanjskih poslova Švedske Carl Bildt trebao se sastati u Beogradu sa predsjednikom Srbije Borisom Tadićem i ministrom vanjskih poslova Vukom Jeremićem, saznaje Sarajevo-x.com iz izvora bliskih evropskim diplomatskim krugovima.

Navodno je Bildt imao namjeru da o samom sastanku i daljnjem toku pregovora o budućnosti BiH razgovara sa Tadićem i Jeremićem prije nego to učini premijer RS Milorad Dodik. Do sastanka nije moglo doći isti dan već je dogovoren termin u subotu.

Po dolasku na razgovor u subotu Bildt se bukvalno mimoišao sa Dodikom koji je već bio kod Tadića i informirao ga o Butmirskom sastanku sa Bildtom, zamjenikom američke državne tajnice Jamesom Steinbergom i komesarom za proširenje Olli Rehnom. Naš izvor tvrdi da sastanak o kojem je Bildt pisao i na svom blogu nije tajan, te da je bio dio protokola. O sastanku u Beogradu je Bildt na blogu pisao prije njegovog održavanja u postu od 9. oktobra, kao i u postu od 11. oktobra.

Kako saznajemo, na beogradskom susretu je uglavnom bilo govora o sastanku u Butmiru, o načinima na koje Srbija može iskoristiti svoj uticaj kod političara iz RS koji u pregovorima učestvuju, te uopćeno o evropskoj perspektivi Srbije i ostatka regiona.

Na sastanku u Butmiru lideri sedam vodećih bh. političkih partija nisu potpisali nikakav papir, niti je takav bio predložen na razgovorima, a stranačkim liderima je ostavljen rok do 20. oktobra, kada će Bildt, Steinberg i Rehn ponovno doći u Sarajevo.