Financial Times
0

Kako dalje s Balkanom?

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Financial Times u utorak prenosi izvode s pres-konferencije švedskog ministra vanjskih poslova Carla Bildta u ponedjeljak u Bruxellesu - Švedska 1. jula preuzima položaj predsjedavajućeg EU.

Gospodin Bildt je spustio loptu u pogledu očekivanja da će tokom svog šestomjesečnog mandata Švedska uspjeti da razriješi različite teritorijalne i političke sporove na Balkanu, koji usporavaju regionalne ambicije za učlanjenje u Uniju. Ta serija prepreka, naglasio je Bildt, narušava stabilnost koja je nam je potrebna u regionu.

Švedska je, napominje Financial Times, tradicionalno zagovornik daljeg širenja EU, ali Bildt je naglasio da je na dotičnim zemljama, a ne na Švedskoj, da uklone prepreke, poput slovensko-hrvatskog teritorijalnog spora i spora Makedonije i Grčke oko imena - dok se u slučaju Srbije zahtjeva hapšenje Ratka Mladića.

Financial Times dodaje i da, uz te probleme, u nekim zemljama Unije, poput Francuske i Njemačke, ne postoji veliki entuzijazam za dalje proširenje u trenutku kada prolaze kroz duboku recesiju, sa sve većim brojem nezaposlenih.