Regija
0

Kako će biti primijenjena nova gramatika crnogorskog jezika?

SRNA
Nakon što je crnogorski Savjet za opšte obrazovanje usvojio Gramatiku crnogorskog jezika postavlja se pitanje kako će i kada nova gramatička pravila biti primijenjena u praksi i da li će i kada biti štampan udžbenik crnogorske gramatike.

Dok u Savjetu tvrde da neće biti problema prilikom primjene novih pravila, pojedini profesori u srednjoj školi tvrde da će nastati prava konfuzija u nastavi iz maternjeg jezika.

Na pitanje da li koristite glasove "Ź" i "Ś" iz nove gramatike crnogorski srednjoškolci odgovaraju: "Ne. Osim ako nije riječ o sprdnji. Ja mislim da nijesu frekventne riječi koje postoje…Ima śekira, śesti, śutra, iźesti, źenic..."

Članica Savjeta za opšte obrazovanje Marijana Papić najavljuje  da će gramatika, koju su  usvojile njene kolege, biti pretočena u udžbenik iz kojeg će učiti budući naraštaji. Papićeva ne očekuje da će biti problema u primjeni novih glasova i gramatičkih pravila u crnogorskim školama.

Profesor književnosti iz Budve Božena Jelušić, međutim, smatra da će problema u nastavi iz maternjeg jezika i te kako biti.

"U ovom trenutku jedna ovakva situacija zapravo izaziva jedan nevjerovatan volunterizam. Vi praktično sada dolazite u situaciju da - pošto niko, zapravo vrlo malo ljudi čita objektivno gramatike - svako sebi daje za pravo da piše i govori bilo što. Zamislite sada situaciju gdje se petnaestoro djece izjasni da ima crnogroski jezik, petoro - srpski, petoro - hrvatski, petoro - bošnjački. Šta da radi nastavnik? Kako da to radi? Koliko udžbenika da se naštampa? Nas je 650 hiljada", rekla je Jelušićeva.

Pojedina elektronska glasila su sa upotrebom novih glasova počela znatno prije usvajanja i pravopisa i gramatike crnogorskog jezika. Situacija u štampanim glasilima je do danas bila drugačija. Ipak - kako kaže urednik "Vijesti" Mihailo Jovović - u tom listu već je počela upotreba gramatičkih novina.
"Koliko sam ja shvatio, može se koristiti i ova varijanta i ona varijanta, tako da mi već puštamo priloge u nekim rubrikama autora koji pišu sa "ś" i "ź", da to tako izađe u novinama. Tako da tu ne vidim nekih posebnih problema. Nekome se može sviđati pravopis i gramatika, nekome ne mora. Koliko sam shvatio, čak i u ovoj gramatici piše da oni nijesu govorili šta je pravilno, šta je nepravilno. Tako, smatram da će i u medijima, kao i u gramatici, situacija biti ista - 'može, ali ne mora'", rekao je Jovović.

Savjet za opšte obrazovanje usvojio je u ponedjeljak Gramatiku crnogorskog jezika, prvu u obrazovnom sistemu nezavisne Crne Gore.

Gramatika je usvojena većinom glasova, a "protiv" su bile lingvista Slavica Perović i profesor književnosti Božena Jelušić, koje su ocijenile da se predloženi dokument previše oslanja na gramatike hrvatskog jezika. Jedan od autora gramatike, Adnan Čirgić, kazao je da je ova gramatika, u ovom trenutku, najbolja gramatika crnogorskog jezika, jer druge nema.