Regija
0

Kadić: Ni po koju cijenu ne priznavati nezavisnost Kosova

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Opoziciona Demokratska srpska stranka pozvala je u srijedu crnogorsku vlast da ni po koju cijenu ne prizna eventualno proglašavanje nezavisnosti Kosova od strane albanskih političara, upozoravajući da bi to imalo "dalekosežne štetne posljedice" i u Crnoj Gori.

Predsjednik DSS-a Ranko Kadić ocijenio je da bi svako jednostrano priznavanje samoproglašene nezavisnosti južne srpske pokrajine "duboko destabiliziralo čitav region, pa i šire".

Ekspert pariškog Instituta za sigurnosne studije Evropske unije Judit Bath sugerirala je prethodno crnogorskoj vlasti da slijedi "buduću odluku" većine zemalja EU i prizna nezavisno Kosovo, jer je, navodno, to u interesu brže stabilizacije regiona.

"Upravo bi se desilo suprotno, došlo bi do destabilizacije regiona, otvorilo bi se pitanje Makedonije, Republike Srpske...Na sve to već duže vrijeme upozoravamo i crnogorski režim i međunarodnu zajednicu", kazao je Kadić.

On je podsjetio je da je više puta potencirao da Vlada iznese jasan stav o ovom pitanju i da je premijer Željko Šturanović obećao da će, u slučaju da Albanci proglase nezavisnost, zatražiti sjednicu crnogorskog parlamenta kako bi se Skupština izjasnila o ovom pitanju.

"Vlada Crne Gore ne smije potpasti pod utjecaj različitih lobija u (vladajućoj) Demokratskoj partiji socijalista koji priželjkuju nezavisno Kosovo", ističe Kadić.

On je podsjetio i na rezoluciju Skupštine Srbije, u kojoj se navodi da će ta država prekinuti odnose, ili na druge načine reagirati prema onim zemljama koje se odluče da joj otmu dio teritorije.

"Upozoravamo crnogorsku vlast da je ovo za nas moralno pitanje, dok za režim u Crnoj Gori to očigledno nije, ali bi moralo biti sigurnosno pitanje od velikog značaja", naveo je Kadić u izjavi za medije.

On je istakao da će DSS, ukoliko crnogorska vlast odluči da prizna nezavisnost Kosova, znati da nađe "adekvatan odgovor".