Regija
0

Kacin: Političarima iz Beograda Evropa nije među prioritetima

SRNA
Jelko Kacin
Jelko Kacin
Izvjestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin smatra da poruke političara iz Beograda pokazuju da im Evropa nije među prioritetima.

Kacin je naglasio da baš u vrijeme kada je Hrvatska potpisala Sporazum o stupanju u EU, što je istorijski događaj i najveći poraz evroskeptičara u EU, sljedeća država, Srbija, kao da želi da izbjegne evropsku agendu.

On je za Radio "Slobodna Evropa" rekao da poruke koje u ovom trenutku stižu iz Beograda "sugerišu da evropska politika nije više visoko na agendi političara u Srbiji". 

Kacin je ponovio da EU nije tražila od Srbije da prizna Kosovo, niti je to jednostrano činila bilo koja država - članica EU.

"To mogu samo na neki način staviti u kontekst situacije u kojoj se nalazi Srbija, a to je predizborna klima i izborne potrebe pojedinih stranaka. Nisam to razumio kao izjavu predsjednika Srbije, već kao izjavu predsjednika Demokratske stranke koji želi i onaj dio biračkog tijela koji se još uvijek više bavi prošlošću nego budućnošću Srbije", zaključio je Kacin. 	

Kacin smatra da nije na mjestu prebacivanje krivice za nedobijanje kandidatskog statusa na EU, u kojoj ogromna većina članica iskreno i aktivno podržava Srbiju, ili, pak, na Njemačku. 

Građani Srbije zaslužuju da čuju samo istinu iz usta svojih najviših predstavnika, naglasio je Kacin, reagujući na izjave ministra unutrašnjih poslova Srbije Ivice Dačića, ali i predsjednika Borisa Tadića da se u posljednjim trenucima pregovora uoči 9. decembra od Srbije tražilo priznanje Kosova kao uslov za dobijanje statusa kandidata za EU.