Regija
0

Kacin: Podržavam jedinstveno i cjelovito Kosovo

FENA
Ne podržavam kosovske separatiste, već podržavam jedinstveno i cjelovito Kosovo, rekao je za beogradski list "Danas" od utorka izvjestitelj za Srbiju u Europskom parlamentu Jelko Kacin upitan za komentar najave potpredsjednika srbijanske vlade Božidara Đelića da će tražiti njegovu smjenu jer, kako je rekao, "podržava separatiste na Kosovu".

Kacin je dodao i da je srbijanski vicepremijer iz njegove izjave iskoristio ono što mu odgovara.

"Gospodin Đelić je u ime Srbije potpisao Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s Europskom unijom. Ne znam je li njegov zadatak ili ove tehničke vlade da se bavi kadrovskim pitanjima Europske unije, a kamo li da se izvršna grana takozvane tehničke vlade bavi kadrovskim pitanjima Europskog parlamenta, koji je druga grana vlasti", kazao je Kacin.

Odgovarajući na pitanje o tome hoće li taj zahtjev imati nekog učinka i kakvog, Kacin je odgovorio kako će "Srbija naučiti još štošta na putu ka Europskoj uniji".

"Što je Srbija u odnosima Europske unije da može tražiti moje smjenjivanje? Zašto gospodin Đelić nije predložio da se smijeni Javier Solana ili Olli Rehn? Kako bi na to reagirala EU?", kazao je Kacin.

Izvjestitelj za Srbiju u Europskom parlamentu u četvrtak je izjavio da je sastanak predstavnika Europskog parlamenta i kosovske Skupštine u Bruxellesu označio priznavanje neovisnosti Kosova nakon što je na tom skupu prvi put istaknuta zastava neovisnog Kosova.

On je, za beogradski "Danas" od utorka, ponovio kako je izjavio "da je to povijesni sastanak i značajan korak u procesu međunarodnog priznanja Kosova i pune integracije u Europsku uniju".