Regija
0

Kacin: Nema vraćanja viza, u četvrtak odluka o mehanizmu protiv lažnih azilanata

Klix.ba
Jelko Kacin
Jelko Kacin
Izvjestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin upućuje apel medijima zemalja Zapadnog Balkana da precizno, vjerno i bez senzacionalizma izvještavaju o procesu usvajanja prijedloga mehanizma za privremeno vraćanje viznog režima u Evropskom parlamentu.

"Pojedini današnji medijski napisi u vezi ove teme jednostavno nisu tačni. Tema današnje rasprave na plenarnom zasjedanju niti u jednom trenutku nije bila vraćanje viznog režima. Ono o čemu smo raspravljali je usvajanje mehanizma za privremeno vraćanje viza za zemlje koje ne uspijevaju da se izbore sa problemima vezanim za implementaciju bezviznog režima. To se naravno odnosi prije svega na problem lažnih azilanata", iznio je Kacin.

Ističe kako po sadašnjem prijedlogu period u kome države članice mogu da iskoriste ovaj mehanizam i zatraže od Komisije privremeno vraćanje viznog rezima ističe 7 godina od trenutka ukidanja viza. Drugim riječima, ukoliko ne bude dramatičnih promjena do decembra 2016. godine bezvizni režim stupa trajno na snagu za građane Srbije, Crne Gore i Makedonije, a godinu dana kasnije i za građane BiH i Albanije.

"Podsjećam da ukoliko neka država članica zaista zatraži ponovno uvođenje viza, Evropska komisija je institucija koja treba da ocijeni valjanost takvog zahtjeva i odluči o njegovom prihvatanju ili odbacivanju. Iako situacija nije dramatična, podrazumijeva se da vlade zemalja Zapadnog Balkana treba da urade sve što je u njihovoj moći da zaustave talase lažnih azilanata. Evropski parlament će se izjasniti o ovom prijedlogu u četvrtak 12. septembra. Glasanje danas nije bilo odloženo kako su neki mediji javili", zaključio je Kacin.