Reakcije na kip Aleksandra Velikog
0

Kacin: Makedonija gura prst u oko susjednoj Grčkoj

Sarajevo-x.com
Jelko Kacin
Jelko Kacin
Postavljanje spomenika Aleksandru Velikom usred Skopja predstavlja "prst u oko" susjednoj Grčkoj, koja se u ovom trenutku nalazi u najtežim političkim i ekonomskim iskušenjima posljednjih decenija, smatra Jelko Kacin, potpredsednik Delegacije EP za jugoistočnu Evropu.

"Umjesto odmjerene, državotvorne politike u dobrosusjedskom duhu i ispružene ruke, Vlada Republike Makedonije otvoreno i svjesno provocira na štetu evropskih integracija FYROM. Umjesto da Grčkoj omogući da u očima građana Makedonije dobije status dobrog susjeda i prijatelja, Gruevski svjesno predstavlja Grčku kao najvećeg i najboljeg neprijatelja Makedonije", navodi Kacin.

"Takav populistički pristup politički ubija Makedoniju, koja nije daleko od političke krize u kakvoj se našla Albanija. Niko nije toliko mudar da objasni da će spomenik koji se danas postavlja, morati biti najprije demontiran i sklonjen, da bi Makedonija jednom dobila datum za početak pregovora. Kako će to preživjeti ova politička garnitura? Neće preživjeti! Kakvo nepotrebno trošenje, novca, političkog kapitala, kredibiliteta države i ugleda političke elite. 'Sve u korist svoje štete' je poruka koju Skopje upućuje svojim susjedima i EU ovih dana", istakao je Kacin.