Regija
0

Kacin: Hrvatska zaslužuje iskrene pohvale

FENA
Jelko Kacin
Jelko Kacin
Povodom posljednjeg glasanja o prijemu Hrvatske u EU na Odboru za vanjsku politiku Evropskog parlamenta, potpredsednik Delegacije za JI Evropu Jelko Kacin kazao je da dostignuća Hrvatske na teškom i napornom putu ka EU zaslužuju iskrene pohvale i široko političko priznanje kao dramatične i pozitivne promjene političkog imidža šire regije zapadnog Balkana.

"Sve što je Hrvatska postigla na putu ka EU te učinila za svoju privredu i svoje građane veliki je doprinos nabolje, ka evropskoj budućnosti zapadnog Balkana. Duboke strukturne promjene i napori društva i države u borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije predstavljaju primjer za sve susjede. Ulaganje u pomirenje, u budućnost, posebno u odnosu na manjine i povratak izbjeglica i raseljenih osoba zaslužuju snažnu podršku", rekao je Kacin.

Dodao je da vlasti zbog svih ovih dostignuća na predstojećim izborima neće biti nagrađene, međutim, obavljen je ogroman i težak posao, koji će omogućiti povijesne promjene nabolje te dodatnu stabilizaciju šire regije.

"Sve što je uspjela Hrvatska, Makedonija je propustila prije svega kroz svoje pogreške. Primjeri ovih dviju zemalja pokazuju kako je moguće da se postigne sve ili ništa, ovisno o tome postoji li politička volja ili ne. Očekujem da će hrvatski primjer uskoro slijediti i Crna Gora te na Vijeću EU u prosincu izboriti u najkraćem mogućem roku otvaranje pregovora o članstvu, a Srbija dobivanje statusa kandidata", kazao je.

Kao izvještač EP-a za Srbiju Kacin ističe da posebno cijeni političku hrabrost i dostignuća Hrvatske u borbi protiv organiziranog kriminala i korupcije, koja su dostojna divljenja.

"Ali, samo članstvo u EU nije dovoljno za mene, jer vjerujem da Hrvatska može također ubrzano napredovati ka članstvu u Schengenu te eurozoni. Ekonomski izazovi zahtijevaju konsolidaciju financija i privrednog rasta poticanjem stranih investicija i slobodnim kretanjem u široj regiji. Nakon jučerašnjeg konačnog glasanja u Odboru EP-a za vanjske poslove, 28. članica EU je već ovdje s nama, zaključio je Kacin, saopćeno je iz Evropskog parlamenta.