Regija
0

Kablovi ispod bine uzrok požara u diskoteci u Novom Sadu

SRNA
Načelnik uprave za vanredne situacije Novog Sada Boško Pilipović rekao je da su požar u diskoteci "Kontrast" u Novom Sadu, najverovatnije, prouzrokovali neispravni kablovi ispod bine.

Pilipović je za RTS rekao da će uskoro biti utvrđeno i "da li su performansi u diskoteci doprinijeli da se požar brzo raširi".

   "Na malom prostoru imali smo veliki broj ljudi. Da nije bilo toliko ljudi, danas ne bismo imali žrtve", rekao je načelnik uprave za preventivu sektora za Vanredne situacije MUP-a Srbije Ivan Zarev.

   On je naveo da je u disoteci "Kontrast" u Novom Sadu bilo više od 300 ljudi i da se "u takvoj situaciji moralo očekivati produženo vrijeme evakuacije".

   "Prema odredbama Zakona o zaštiti od požara, vlasnik, odnosno korisnik objekta dužan je da se stara o provođenju mera", naglasio je Zarev i dodao da je neophodno da kontrolni inspekcijski organi provjeravaju te uslove i ukoliko nešto ne odgovara zakonu, predlažu odgovarajuće mjere.

   U požaru koji je izbio u diskoteci "Kontrast" oko 2.00 sata u noći između subote i nedjelje poginuli su Marko Pavlović (29) iz Kragujevca, Milena Dalmacija (28) iz Futoga, Renato Vuković (21) iz Kikinde, Marina Aničić (25) iz Čuruga, Zoran Ignjatović (28) iz Gacka i Tamara Miladinović (25) iz Novog Sada, dok su četiri osobe lakše povrijeđene.

   Policija je uhapsila vlasnika Alojza G. (68) i zakupce diskoteke "Kontrast" Slavišu S. (46) i Dejana R. (36) koji se sumnjiče zateško djelo protiv opšte sigurnosti, jer nisu proveli zakonske mjere zaštite od požara.
   Gradsko vijeće Novog Sada proglasilo je trodnevnu žalost zbog pogibije šestoro mladih ljudi.