Regija
17

Južni dijelovi Srbije pod vodom: Oko 50 osoba evakuirano

Klix.ba
Južni dijelovi Srbije bore se sa poplavama nakon obilnih padavina u proteklim danima. Iz Prokuplja je evakuirano oko 50 osoba zbog izlijevanja rijeke Toplice, a poplavljeno je 10-ak kuća.
Foto: Blic.rs
Foto: Blic.rs

U Prokuplju je još u petak proglašeno vanredno stanje, no očekuje se da će se tokom dana stabilizirati situacija. Poplavljeno je i nekoliko stotina hektara plodnih oranica. Djelimično je potopljeno i jedno groblje.

Sektor za vanredne situacije je angažovao svo raspoloživo ljudstvo, a uvedena je i radna obaveza za radnike komunalnih javnih preduzeća. Oni su angažovani na punjenju džakova s pijeskom koji se postavljaju na najkritičnijim mjestima. Oko 50 kubika pijeska je već utrošeno, a po potrebi osigurat će se još.

Foto: Blic.rs
Foto: Blic.rs

Leskovac je također imao veliku borbu u proteklim danima. Tulovska rijeka, Veternica i Južna Morava izlile su na nekoliko mjesta prošle noći i poplavile stotine hektara polja i desetak kuća, kao i jednu trafo-stanicu, koju su cijelu noć branili vatrogasci.

"Voda u trafostanici je bila do koljena, ali smo uspjeli da je ispumpamo i spriječimo da dospije do uređaja. U protivnom, pola Leskovca bi ostalo bez struje", rekli su načelnik sektora za vanredne situacije Miodrag Marjanović i Dejan Cakić, član Gradskog vijeća zadužen za vanredne situacije, piše Blic. Riječ je o trafostanici na regionalnom putu Leskovac-Vlasotince kod preduzeća "Noviprom".

Foto: Blic.rs
Foto: Blic.rs

Južna Morava je u Razgojnskom Čifluku odnijela sedam metara obale i dio puta i prijeti da poplavi sedam kuća. Veternica se izlila u Bogojevcu i poplavila polja, ugroženo je, također, nekoliko kuća.

U Nomanici je 40 hektara pod vodom, u Bunibrodu je voda ušla u dvadesetak dvorišta, u Donjoj Jajini su se izlile bare pa je realna opasnost od poplava.

"U Lipovici se izlio Čekminski kanal i poplavio dvorišta i podrume tridesetak domaćinstava. Pod vodom je i stotine hektara plodnih njiva", kaže Branislav Stanković, potpredsjednik mjesne zajednice.