Sud u Beogradu
0

Jovanki Broz vraćaju ogrlice, satove, kočiju...

Sarajevo-x.com
Jovanka Broz
Jovanka Broz
Porodično blago, veliki broj dragocjenosti, umjetničkih slika, nekretnina, čak i zlatna kočija bit će uskoro podijeljeni između Titove supruge i unuka.

Prvi osnovni sud u Beogradu treba da uskoro odluči kako će imovina i lični predmeti Josipa Broza Tita biti podijeljeni između njegove udovice Jovanke, sinova i unuka.

Spisak stvari koji je sačinjen 2002. godine još nije saopćen, ali prema podacima do kojih je došao srbijanski Press Jovanki Broz bi gtrebalo da pripadne velikio dio dragocjenosti, najviše zlatnog nakita, brilijanata, dukata, umjetničkih slika, bisernih ogrlica pa čak i jedna zlatna kočija.

Jovanka Broz je još 1984. godine podnijela sudu spisak sa svojom lilčnom imovinom, koju potražuje od Užičke 15, Muzeja "Matija GUbec", Kuće cveća... Na spisku je, između ostalog, navedena i pozlaćena kočija i konji, tepisi, vaze, slike knjige, 37 ogrlica, Rolls royce...

Nekadašnji Jovankin advokat Toma Fila potvrdio je da je država sačinila spisak imovine.

Kako je Press saznao, većina imovine koju je 2002. godine popisala Komisija Savezne vlade ući će u ukupno nasljedstvo koje bi Brozovi nasljednici trebalo da podijele. Komisija je upisala biserne ogrlice ukupne dužine više od osam metara, dukate, zlatne kuglice, zlatne tabakere, ogrlice u više redova sa dragim kamenom i brilijantima. Slijede zlatnici, zlatni opiljci od nekoliko stotina grama, zlatne značke i satovi, zlatna kutija za šibice, kutije okićene brilijantima i razno drugo drago kamenje. To su samo neke od stavki na zvaničnom spisku.