Regija
117

Jovanka želi biti pokopana uz Tita u Kući cvijeća

FENA
Jovanka i Josip Broz Tito (Foto: AFP)
Jovanka i Josip Broz Tito (Foto: AFP)
Jovanka Broz, udovica nekadašnjeg doživotnog predsjednika Jugoslavije (SFRJ) Josipa Broza Tita, zatražila je da bude pokopana pokraj njega u Kući cvijeća, pišu beogradski listovi Blic i Večernje novosti u izdanjima od petka.

"Sestre Nada i Zora te pisac Žarko Jokanović posljednji su s kojima je razgovarala, a povjerila im je kako bi voljela da je pokopaju u Kući cvijeća, pokraj supruga Josipa Broza Tita", navodi Blic.

List piše kako u Vladi Srbije traže rješenje da Jovanki ispune želju i tako isprave bar dio velike nepravde.

I Večernje novosti tvrde kako je do dopredsjednika Vlade Rasima Ljajića i generalnog sekretara Veljka Odalovića u četvrtak stigla molba Jovanke Broz da bude pokopana pokraj Tita, u Kući cvijeća.

Nakon što joj se zdravstveno stanje u srijedu znatno pogoršalo, Jovanka Broz priključena je na aparat za umjetno disanje, a u takvim slučajevima liječnici izbjegavaju davati prognoze.

"Gospođa Broz u ovom trenutku nije životno ugrožena, ali s obzirom na njenih 90 godina i na to da više od mjesec dana leži u bolnici, sve bi, nažalost, moglo ići u tom pravcu", rekao je Večernjim novostima direktor Kliničkog centra Srbije Miljko Ristić.

"To stanje u svakom slučaju nije dobro", kaže Ristić, objašnjavajući kako je slabljenje funkcije pluća u najvećoj mjeri posljedica godina Jovanke Broz i toga što je dugo zanemarivala svoje zdravlje, ali i činjenice da već dugo leži u krevetu.

Titova udovica ima i rak kože, ali ljekari tvrde da to za nju ne može biti fatalno, pišu Večernje novosti.

Jovanka Broz smještena je u Urgentni centar 23. augusta u teškom zdravstvenom stanju i polusvjesna.

Od Titove smrti 1980. živi povučeno, u skoro potpunoj izolaciji u beogradskom naselju Dedinje.

List Blic je u feljtonu nedavno prenio njenu ispovijest Žarku Jokanoviću o zajedničkim godinama provedenim uz Tita i tihom političkom progonu kojem je bila izložena, da bi nakon Titove smrti završila, praktički, u kućnom pritvoru.

S Titom je bila u braku od 1952. do njegove smrti 1980. Imala je čin potpukovnice JNA.

U julu 2009. tadašnji ministri unutrašnjih poslova Ivica Dačić i socijalne zaštite Rasim Ljajić predali su Jovanki Broz dokumente, pasoš i ličnu kartu, koje nije imala gotovo tri decenije.