Beograd
0

Jovanka nakon Titove smrti izbačena iz stana

SRNA
Foto: Politika.rs
Foto: Politika.rs
Jovanka Broz, udovica bivšeg predsjednika SFRJ Josipa Broza Tita, izjavila je da je bivši član Predsjedništva SFRJ Stane Dolanc odgovoran za njeno prisilno preseljenje u neuslovnu kuću na Dedinju i oduzimanje njenih ličnih predmeta.

"Mjesec dana poslije Titove smrti, tačnije 10. juna 1980. godine došao je Slovenac Sergej Krajger i rekao da mi neće dati da ostanem u kući u Užičkoj 15, jer će ona biti Titov spomen-muzej. Pritom mi je naglasio da ne smijem ništa da ponesem iz kuće. Pogledala sam ga i pomislila: 'Znači, mojih 35 godina života i rada ne vrijede ništa'," rekla je Brozova za beogradsku "Politiku".

Ona je precizirala da iz kuće nije smjela da ponese bukvalno ništa, pa tako ni svoje lične dokumente, fotografije, čak ni svoju garderobu.

"Ivan Dolničar, slovenački general, u međuvremenu je naredio da se zaplijeni i moja garderoba koju su držali u nekoj garaži ili magacinu dvije, tri godine, tako da je dosta toga propalo. Iza tog zuluma, jer to se ne može nazvati drugačije, stajao je Stane Dolanc, i sve to skupa bilo je strašno", rekla je Brozova.

Ona je dodala da da je već prve zime u kući u koju je preseljena voda preplavila spavaću sobu, a zatim i podrum, poslije čega se obratila advokatu Fili Filoti kako bi se riješio taj problem.

"Pozvao je čovjeka koji je u međuvremenu na čelu službe koja vodi računa o državnim kućama zamijenio onog koji me je dočekao, izvjesnog Ružića, koji je na taj poziv odgovorio konstatacijom 'da izmišljam'", rekla je Titova udovica.

Ona ja dodala da je zbog toga Fila nazvao Banovića, tadašnjeg državnog tužioca, i rekao mu za vodu i Ružićev odgovor. 
"Tek je reagovanje državnog tužioca natjeralo Ružića da dođe. Zatekao me je u podrumu u gumenim čizmama... Naravno, povjerovao je svojim očima, ali i pored obećanja ništa nije uradio",  rekla je Brozova. 

Dodala je da se za njene probleme prije oko dvije godine, iz čisto ljudskih pobuda, zainteresovao ministar za ljudska prava Srbije Rasim Ljajić, koji je, čim je uvidio stanje u kući, insistirao na tome da se odmah uradi grijanje.

"To je i učinjeno, za samo osam dana, koliko je bilo potrebno da se uradi priključak na toplovod koji je svih tih godina bio na samo nekoliko metara od ove kuće", istakla je Brozova rekavši da je kuća u kojoj je natjerana da živi opremljena državnim namještajem, te da svaki komad ima svoj broj i daje se na revers, pa se tako svake godine i popisuje.